Za zakupnike kmetijskih zemljišč zgodba z golfom na Krogu končana

V Združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč Slovenske Istre nasprotujejo predlagani "kompromisni" rešitvi za igrišče za golf v piranski občini na Krogu, saj gre po njihovem za najbolj kakovostna kmetijska zemljišča. Po sestanku na kmetijskem ministrstvu sredi meseca zdaj ocenjujejo, da ta lokacija ni več aktualna in se bo šlo v iskanje primernejše.

V Združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč Slovenske Istre 
nasprotujejo predlagani "kompromisni" rešitvi za igrišče za 
golf v piranski občini na Krogu, saj gre po njihovem za najbolj 
kakovostna kmetijska zemljišča. Foto: Jaka Jeraša
V Združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč Slovenske Istre nasprotujejo predlagani "kompromisni" rešitvi za igrišče za golf v piranski občini na Krogu, saj gre po njihovem za najbolj kakovostna kmetijska zemljišča. Foto: Jaka Jeraša

SEČOVLJE > Prizadevanja za gradnjo igrišča za golf v piranski občini trajajo že desetletja, konec junija pa so kmetijsko ministrstvo, sklad kmetijskih zemljišč in piranska občina kot kompromisno rešitev predstavili lokacijo na Krogu nad Sečovljami.

Informacija je presenetila predstavnike združenja zakupnikov kmetijskih zemljišč, ki že leta nasprotujejo umestitvi igrišča na kakovostnih kmetijskih površinah. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik združenja Jožef Horvat, o sestanku med ministrstvom in občino sploh niso bili obveščeni, ko je informacija prišla v javnost, pa so zahtevali tudi sestanek na ministrstvu.

Po Horvatovih besedah je državna sekretarka Tanja Strniša na omenjenem sestanku "dvignila roke od te variante" in pristala, da se gre v iskanje nove lokacije. Ob tem je predstavnikom združenja predlagala, da piranskemu županu Petru Bossmanu predlagajo nov sestanek, ki bi se ga udeležili tudi predstavniki ministrstva. Pisno vabilo so županu poslali prejšnji ponedeljek, a odgovora zaenkrat še niso dobili, je dodal Horvat.

Horvat zdaj pričakuje, da bo župan v kratkem sklical sestanek, glede golfa na Krogu pa meni, da gre za zaključeno zgodbo in da se bo zdaj iskalo primernejšo lokacijo.

Ob tem je priznal, da so v pogovorih z občino leta 2004 dali pogojno soglasje tej lokaciji, vendar so se razmere od takrat spremenile, saj je kmetijstvo danes tu precej bolj živahno kot pred desetletjem.

Kmetijska svetovalka Irena Vrhovnik, sicer tudi sekretarka združenja, pa je poudarila, da gre pri predlagani lokaciji na Krogu za najkakovostnejša kmetijska zemljišča in najbolj primerna za trajne nasade. Umestitev igrišča za golf bi poleg tega prizadela veliko število oljčnikov ter tudi vsaj enega uspešnega konjarja.

Naloga združenja sicer ni iskati lokacije za igrišče, je dodal Horvat, ki pa je spomnil, da je ministrstvo v preteklosti že zaznalo več degradiranih območij, ki bi bila primerna za igrišče. Vrhovnikova pa je navedla, da bi v bližini Kroga bila primerna že lokacija v dolini Draga, ki so jo pred leti omenjali kot možno odlagališče gradbenega materiala za potrebe izgradnje posodobljene ceste Koper-Dragonja.

O kakovosti kmetijskih zemljišč v igri po njenem priča tudi dejstvo, da se je na razpis sklada kmetijskih zemljišč za najem parcel prijavilo desetkrat več kmetov, kot je bilo razpoložljivih zemljišč.

Predstavnica Civilne iniciative za Sečovlje Jolanda Bastjančič pa je izpostavila, da niso proti napredku kot takemu, da ga pa ne vidijo v golfu. Kot je dodala, bi drugi projekti bili bolj ekonomsko upravičeni in bi v lokalno okolje tudi prinesli več delovnih mest.

STA


Najbolj brano