Kmalu bo vadil doma

Primorski smučarski skakalni rekorder Jaka Hvala ta teden v Čatežu končuje rehabilitacijo po uspešni operaciji maja poškodovanega kolena. Odslej bo vadil doma, o morebitni vrnitvi na skakalnice pa se bo odločil novembra.

Jaka Hvala je že začel vaditi z utežmi. Foto: Szs
Jaka Hvala je že začel vaditi z utežmi. Foto: Szs

ČATEŽ > Jaka Hvala s Ponikev na Tolminskem je včeraj še marljivo opravljal terapije v Termah Čatež. Letošnji član B skakalne reprezentance je namreč maja po nerodnem doskoku na treningu na skakalnici v Beljaku skok končal s strgano prednjo križno vezjo in s počenim notranjim meniskusom v levem kolenu. Junija ga je ortoped Klemen Stražar uspešno operiral.

V izjavi za spletno stran Smučarske zveze Slovenije je Jaka svoje počutje strnil takole: “Koleno počasi napreduje. Pod pogačico je še malce otečeno, a večjih težav pri izvajanju vaj nimam. Rehabilitacijska ekipa, s katero delam tri ure dopoldne in še tri popoldne, je zelo profesionalna. Vaje za krepitev mišic, ki samega kolena ne obremenjujejo preveč, počasi stopnjujem. Začel sem v sedečem položaju, sedaj pa že delam stoje in z utežmi. Vesel sem, da vse poteka zelo dobro. Napredujem iz dneva v dan. Pravijo, da bom začel teči po dvanajstem tednu rehabilitacije.”

O vrnitvi na skakalnice je te dni še zgodaj govoriti. Izkušnje s podobno poškodbo pri reprezentančnem kolegu Robertu Kranjcu kažejo, da Jaka na prihodnjo olimpijsko sezono ne bo mogel resno računati. Pri svojih napovedih je previden, a tudi optimističen: “Zaradi olimpijskih iger ne bom prehiteval ničesar. Sem še mlad in imam še vse pred sabo. Novembra bodo strokovnjaki pregledali koleno. Če bo njihovo mnenje pozitivno in če bom sam čutil, da sem pripravljen, bom šel spet na skakalnico, sicer pa ne. Ne bi se rad spet poškodoval in ponavljal težkega okrevanja. Ko bodo izpolnjeni pogoji za vrnitev, mi bo laže, ker sem v minuli sezoni spet dobil prave občutke. V podzavesti so ostali dobri skoki.”IM


Najbolj brano