Med prvimi tudi novogoriški Goap

Ekipa Kolektor Ventures je v letu dni od osnovanja sklada tveganega kapitala opravila več kot 170 razgovorov s start-upi iz Slovenije in osmih drugih držav. V tri podjetja so tudi že investirali, med drugim v novogoriški Goap, v pripravi pa sta že dve novi naložbi.

Kolektor vlaga v start-up podjetja, tudi v novogoriški Goap. Foto: Leo Caharija
Kolektor vlaga v start-up podjetja, tudi v novogoriški Goap. Foto: Leo Caharija

IDRIJA > “Zagotovo nas ekipe najbolj navdušijo z energijo, elanom in podjetniško miselnostjo. Če je ekipa dobra, bo lahko razvila kakršenkoli produkt, tudi naše izkušnje potrjujejo, da so ljudje najpomembnejši del v enačbi investiranja. Potem sledijo potencialno tržišče, poslovni model in produkt,” je povedala direktorica korporativnega sklada Kolektor Ventures Mateja Lavrič.

Ker je ena od usmeritev korporativnega sklada Kolektor Ventures uporaba virtualne in obogatene resničnosti v industrijskem okolju, je Kolektor investiral v celjsko podjetja Viar s sedežem v Seattlu, katere spletno platformo Viar 360 za ustvarjanje vsebin v virtualni resničnosti že uporabljajo nekatere najboljše ameriške univerze, agencije in korporacije. Prvi pilotni projekt omenjenega sodelovanja že poteka in bo uporabljen v enem od Kolektorjevih proizvodnih podjetij.

“V podjetju Goap smo prepoznali velik potencial, saj ga odlikujeta izjemna inovativnost in hitrost pri razvoju,” je Lavričeva povedala o novogoriškem podjetju, ki sicer ni start up, je vodilni svetovni inovator na področju izdelkov za pametne hiše in avtomatizacijo potniških ladij z razvejano prodajno mrežo v več kot 60 državah sveta.

Po prvi naložbi korporativnega sklada Kolektor Ventures v podjetje Smart Optometry, ki je razvilo aplikacijo za opravljanje pregledov vida in oči, in naložbah v omenjeni dve podjetji, so v sklepnih pogajanjih s še z dvema zagonskima podjetjema. Eno deluje na področju platforme za razvoj, drugo pa na področju prediktivne analitike.

“Do konca leta želimo zaključiti vsaj pet do deset investicij,“ je sklenila Lavričeva. Vrednosti naložb v Kolektorju ne omenjajo.

NN


Najbolj brano