Tudi s Tojom in člansko ekipo

Potem ko je nekdanji Galeb, zdaj prvoligaš NK Ankaran-Hrvatini, odletel v Koper, je društvo Nogometna šola Ankaran postalo nosilec razvoja nogometa v najmlajši primorski občini.

Simon Klun skupaj z ankaranskimi najmlajšimi nogometaši. Foto: Nš Ankaran
Simon Klun skupaj z ankaranskimi najmlajšimi nogometaši. Foto: Nš Ankaran

ANKARAN > Nekaj časa sta na Sveti Katarini sobivala obe društvi, vendar še zdaleč ne v idiličnih odnosih. Razvoj dogodkov je poskrbel, da je društvo ostalo edini ankaranski nogometni klub. Preimenovano društvo Nogometna šola Ankaran (NŠ) se je aktiviralo leta 2015, njegove gonilne sile so bratje Ivan, Simon in Vasja Klun. Športni direktor Nogometne šole Simon Klun je v drugi SNL igral za člane Ankarana-Hrvatinov (A-H) in hkrati začel trenirati mlajše selekcije v sezoni 2013/14. Takrat sta bili v klubu le dve selekciji. Delu z otroki se je znova pridružil še Vasja Klun. “Začela se je intenzivnejša promocija nogometa tudi med šolarji. Kraj je iz leta v leto izgubljal otroke, takratni klub A-H je zanimala predvsem članska ekipa. Naslednjo sezono smo v A-H podvojili selekcije od U-7 do U-13 in število otrok povečali s 15 na 60. Vse je postalo zahtevnejše, potrebno je bilo izboljšati kakovost programa. Potrebne so bile nove žoge, dresi so bili stari približno 20 let, infrastruktura je slaba,” razlaga Simon Klun.

“V principu v vodstvu A-H niso razumeli razloga, zakaj smo vztrajali za ločitev mladinskega pogona od članov. Ker ima klub izgubo v bilanci poslovanja, se je pojavil upravičen strah, da se denar za otroke ne bo porabil zanje ali pa da bo šel upnikom. Zato smo leta 2015 šli v aktiviranje društva, ki je želelo sodelovati z A-H. A pač ni šlo,” brata dopolnjuje predsednik šole Ivan Klun, Simonov brat dvojček.

O aktualnem nogometnem trenutku v Istri imajo v NŠ svoje mnenje. “Dogajanje v FC Koper ne more biti dobro za nikogar, a je bil njihov način dela tudi v mlajših kategorijah škodljiv do majhnih okolij, ki imajo težave tudi z mlajšimi selekcijami. V Kopru namreč že zgodaj novačijo otroke k njim, kar predstavlja uničevanje lokalnega nogometa,” pravi predsednik Ivan Klun.

Točka razhoda obeh društev je bila po besedah vodilnih v NŠ takrat, ko je leta 2016 Ankaran želel določen odstotek denarja iz javnih sredstev, namenjenih mladinskemu pogonu. Tega niso sprejeli, saj A-H ni več izvajal dela z otroki. Potem je NŠ v celoti prevzela mlajše selekcije. Vadnine ne plačujejo otroci iz socialno ogroženih družin, pomagajo jim tudi z nakupom športne opreme. Fantje pravijo, da so edino društvo v slovenski Istri, ki samo financira odhode na turnirje, otroka pa vedno čaka lastna žoga za trening.

V novo društvo je prešla tudi ženska prvoligaška članska ekipa. Za prijavo ekipe v tekmovanje so zamudili rok, vendar so naleteli na veliko razumevanje v krovni nogometni organizaciji NZS. Dekleta so se v minuli sezoni uvrstila v polfinale pokalnega tekmovanja. Ženska ekipa bo igrala tudi v novi sezoni, pri čemer napovedujejo tesnejše sodelovanje z Gažonom ter dekleti iz Ilirske Bistrice.

150 članov ima približno Nogometna šola Ankaran.

Novost pa je članska ekipa, ki se je prijavila za igranje v Enotni primorski nogometni ligi (EPNL). “Zbrali se bodo fantje iz Ankarana in Hrvatinov, glavni pa bo igralec z znamenito 'dvojko', na hrbtu,” je namignil Ivan Klun.

Ni dvoma, da je to legenda koprskega kluba Saša Jakomin - Tojo, ki je svojo pot začel v Ankaranu. “Klub se širi, skupaj nas bo z uvedbo članske ekipe v novi sezoni med 150 in 200, kar nas bo obremenilo na vseh področjih. Infrastruktura pač ni najboljša. Glavno igrišče se redno vzdržuje, žal pa je nedavno neurje poplavilo igrišče in objekt, ki mu je veter razkril še streho,” dodaja Simon Klun.

Upanje polagajo v nov prostorski načrt občine za športni park na Sveti Katarini, ki pa bo operativen šele, ko bo svoje pristavila še država.

ROK MAVER


Najbolj brano