V Belskem bodo šrangali

Turistično društvo Pudgura bo v soboto priredilo že 16. prireditev Gozdar - kmet nekoč in danes. Osrednja tema letošnjega dogajanja bo šranganje, star običaj ob poroki, ki na vasi še ni povsem zamrl. Društvo Draga pri Šentrupertu na Dolenjskem pa bo prikazalo tesanje - delo ki je že skoraj v celoti izginilo.

Lani so v Belskem prikazali prevoz nevestine bale (na 
fotografiji), letos pa bo v središču prireditve ženin, ki bo moral 
prestati šranganje.  Foto: Td Pudgura
Lani so v Belskem prikazali prevoz nevestine bale (na fotografiji), letos pa bo v središču prireditve ženin, ki bo moral prestati šranganje.  Foto: Td Pudgura

BELSKO > Poročni dan je bil za ženine včasih kar naporen. Preden so svojo izbranko lahko popeljali pred oltar ali matičarja, so morali prestati preskuse, ki jih je zanje ponavadi pripravila vaška mladina. Šranganje rečejo v pudgurskih vaseh tem šaljivim preskusom, s katerimi mora ženin dokazati, da je vreden njihovega dekleta. Člani Turističnega društva Pudgura bodo ta zanimiv običaj predstavili v sklopu sobotne prireditve Gozdar - kmet nekoč in danes. Pri kozolcu toplarju ob cesti, ki vodi iz Postojne v Belsko, bodo ženina pred šrango preskušali ob 18. uri. S šranganjem TD Pudgura nadaljuje obujanje starih običajev, s katerimi obiskovalce razveseljuje že nekaj let. Lani so tako ob pomoči društev iz sosednjih krajev prikazali prevoz bale z nevestinega na ženinov dom, v letih prej pa vasovanje na vasi, vestirngo ali nabor za vojaščino in še marsikaj.

Uro pred šranganjem bo Etno družabno društvo Draga pri Šentrupertu na Dolenjskem prikazalo tesanje. Dogajanje se bo sicer pričelo že ob 15. uri s prikazom varnega dela v gozdu, postojnski dijaki bodo predstavili spretnosti z motorno žago, ves popoldan pa bodo na razpolago stojnice z gozdarskimi stroji, zanimive igre za otroke ter stojnice z dobrotami Zelenega krasa. Iz kotlov bo dišalo po gozdarskih žgancih z ocvirki in lovskem golažu, seveda pa tudi tokrat ne bodo manjkali znameniti pudgurski štruklji, ki jih prizadevne članice društva sveže pripravljajo in kuhajo v kotlih nad ognjem.

“Cilj prireditve ni le ohranjanje etnološke in kulturne dediščine našega podeželja, temveč tudi vzgajanje mlajših generacij o življenju nekoč na podeželju ter promocija poklicev kmet in gozdar. Zato sta stalna partnerja prireditve poleg Občine Postojna tudi Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna ter Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Postojna,” poudarjajo v društvu. MUZ


Najbolj brano