V Sarajevu močno slovensko zastopstvo

Sarajevski filmski festival, ki sodi med večje filmske festivale vzhodne Evrope, bo letos ponudil 235 filmov v 18 sekcijah. 23. izdajo bo slavnostno odprl film Druga stran upanja (Toivon tuolla puolen), s katerim je Aki Kaurismäki na letošnjem filmskem festivalu v Berlinu osvojil srebrnega medveda.

Dokumentarec Družina Roka Bička bo svetovno premiero 
doživel v ponedeljek na festivalu v Locarnu.
Dokumentarec Družina Roka Bička bo svetovno premiero doživel v ponedeljek na festivalu v Locarnu.  

SARAJEVO > Druga stran upanja je zgodba o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem. Z njo se Aki Kaurismäki duhovito in neusmiljeno roga birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejema prosilce za azil. “Film nima tako velikega vpliva, da bi množično spreminjal mnenja, toda moja iskrena namera je bila tiste, ki si ga ogledajo, privesti k razumevanju, da smo vsi enaki, da smo vsi ljudje. In če je danes begunec 'on' ali 'ona', si lahko jutri begunec ti ali jaz,” je prepričan Kaurismäki, ki se sprašuje, kam je izginila človečnost Evrope. “Če ne bomo človečni do svojih prijateljev, tudi sami ne bomo preživeli. Celo ne smemo preživeti - kdo pa smo, če nismo ljudje?”

Projektorji v Sarajevu bodo zabrneli prihodnji petek, 11. avgusta, v tekmovalnem programu pa bo tudi letos kar nekaj slovenskih filmov.

Dve častni srci Sarajeva

Nagrado častno srce Sarajeva bodo letos podelili ameriškemu režiserju Oliverju Stoneu in britanskemu komiku Johnu Cleesu.

Za nagrade v kategoriji celovečernih dokumentarcev se bosta potegovala DružinaRoka Bička in Playing MenMatjaža Ivanišina. Bičkov dokumentarec bo svetovno premiero doživel prihodnji ponedeljek na festivalu v Locarnu v sekciji Teden kritike, v sklopu katere vsako leto predstavijo le sedem filmov. Družina je resničnostni film, gledalcu pa predstavi deset let v življenju osrednjega protagonista: prikazuje njegovo problematično otroštvo in nerodno, a uporniško mladostno odraščanje. Film raziskuje odnos med očetom in hčerjo ter sinom in očetom, posveča pa se tudi tudi temi invalidnosti, ki je osrednja točka junakovega življenja. Direktor sekcije Teden kritike Marco Zucchi je zapisal, da je Biček, tako kot Linklater s Fantovskimi leti, uspel ustvariti dragocen kinematografski dosežek - z ogledom njegove Družine se za občinstvo ustavi čas.

Ivanišin je dokumentarec Playing Men premierno pokazal na festivalu FID v Marseilleu v začetku junija in zanj prejel nagrado Georges de Beauregard, poimenovano po znanem francoskem producentu. V svojem najnovejšem filmu Ivanišin predstavi zgodbo režiserja, ki ga med snemanjem dokumentarnega filma o moških in igri zgrabi globoka ustvarjalna kriza in kamero obrne proti sebi. “V obdobju, ki sledi, začne vso svojo okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste,” film predstavljajo na Slovenskem filmskem centru.

V tekmovalni program študentskih filmov se je uvrstil film Ljubljana - München 15:27 režiserke Katarine Morano. V otroškem programu pa bodo slovenske barve zastopane s celovečercem in tremi kratkimi filmi. Svetovno premiero bo na festivalu doživel film Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkovića, ki je nastal po literarni uspešnici Primoža Suhadolčana. Kratki filmi pa so trije novi animirani filmi Koyaa; Podivjani ležalnik, Zmrzljivi šal in Razigrani avtomobilček režiserja Kolje Sakside. Na festivalu bodo prikazali tudi hrvaško-slovenski film V modrino režiserke Antoanete Alamat Kusanović, ki je uvrščen v tekmovalni program kratkih filmov.

Letošnji sarajevski filmski festival bo do 18. avgusta ponudil 111 celovečernih in 124 kratkih filmov iz 54 držav. Svetovnih premier bo 43. Izbor filmov pa po besedah direktorja festivala Mirsada Purivatre sarajevski festival zagotovo uvršča v vrh evropskih ali svetovnih filmskih festivalov.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano