Razširjena in na tv ekranih

Sinoči se je z uvodno tekmo med Nafto in Dobom začela nova sezona druge slovenske nogometne lige, ki bo po marsičem drugačna. Glavni novosti sta povezani s povečanjem števila ekip in televizijskimi prenosi.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA >Krčenje oziroma širitev lige sicer ni slovenska posebnost, zato pa je enkratno povečanje števila ekip za 60 odstotkov precej neobičajno. Drugoligaško prvenstvo bo v sezoni 2017/18 štelo 16 moštev, pri čemer bo kar polovica novincev. Za vrsto let domala zaprt sistem druge lige je to kar precejšnja novost. O učinkih oziroma smotrnosti sistemske preobrazbe bi se dalo razpravljati. Povod zanjo naj bi bile tudi druge oziroma razvojne ekipe posameznih klubov, v katerih naj bi se kalili in več priložnosti dobili mladi slovenski upi. Paradoks je, da so v Mariboru, ki si je zadnja leta prizadeval za napredovanje v drugo ligo z razvojno ekipo, slednjo razpustili prav pred začetkom nove sezone.

Prave odgovore, kako se bo obneslo razširjeno tekmovanje, bo seveda dalo igrišče. Liga bo gotovo medijsko bolj zanimiva, pa ne le zaradi televizijskih prenosov. Širitev so odprtih rok sprejeli v Prekmurju. Vidnejšo vlogo na slovenskem nogometnem zemljevidu bosta spet imeli Mura in Nafta. Navijaška privrženost nogometu pa na vzhodu države nikdar ni bila sporna. Drugoligaša - in to kar dva - je po daljšem času dobila tudi Ljubljana. Nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi Bravo in Ilirija z Nafto in igralsko posebej okrepljeno Muro, ki jo bo v drugi ligi spet vodil Ante Šimundža, krojili zgornji del lestvice.

Pari 1. kroga druge SNL - včeraj Nafta : Dob; danes in jutri - Veržej : Jadran Dekani, Fužinar : Mura, Radomlje : Tabor, Rogaška : Bravo, Zarica : Drava, Ilirija : Krka, Brežice : Brda.

Precej spremenjeno zasedbo imajo tudi Radomljani, ki v zadnjih letih kolobarijo med prvo in drugo ligo. Njihove ambicije bo jutri testiral sežanski Cherrybox24 Tabor, ki je ob Jadranu drugi primorski novinec v konkurenci. Dekančane za uvod jutri čaka dvoboj v Veržeju, ki se je v zadnji sezoni za zeleno mizo ognil izpadu. Tretji primorski predstavnik Brda prav tako nima daljše drugoligaške kilometrine, saj v tem rangu nastopajo šele drugo leto. V pretekli sezoni so se Brici, ki jih v vročem 1. krogu prav tako čaka gostovanje, in sicer v nedeljo v Brežicah, do konca borili za obstanek. Letos naj bi bila pot do cilja vsaj na papirju nekoliko lažja. Iz lige se bosta tudi v razširjeni konkurenci načeloma morali posloviti le zadnjeuvrščeni ekipi.

Tudi vozni red za prvo ligo ostaja na papirju nespremenjen. Prvo mesto prinaša neposredno napredovanje, drugo pa predvidoma dodatne kvalifikacije za prvo ligo, ki so bile v zadnjih letih sicer brezpredmetne ali pa jih sploh ni bilo. Kakorkoli, 16 moštev v drugi SNL bo po dvokrožnem sistemu odigralo 30 krogov. V jesenskem delu, ki se bo sklenil 26. novembra, jih bo na sporedu 17. ALEŠ SORTA


Najbolj brano