Žemlja najbrž še zadnjič

Leta pač tečejo in tudi organizatorji najmočnejšega teniškega turnirja v Sloveniji (challenger z nagradnim skladom 43.000 evrov) se morajo sprijazniti, da uspešna domača generacija počasi zaključuje aktivno pot, saj bo Grega Žemlja morda še zadnjič stopil na igrišče, ki mu je močno pri srcu.

Grega Žemlja bo morda še zadnjič v karieri stopil na 
igrišče. Foto: Max Rossi
Grega Žemlja bo morda še zadnjič v karieri stopil na igrišče. Foto: Max Rossi

PORTOROŽ > 30-letnemu Kranjčanu so na Teniški zvezi Slovenije (TZS) sicer ponudili, da v Portorožu odigra poslovilni turnir, a je to možnost zavrnil, kot 238. igralec sveta - vmes je resda zdrsnil že na 290. mesto - pa je blizu neposredni uvrstitvi v glavni žreb. Očitno torej pušča odprto možnost, da bi morda še podaljšal kariero, kar pa je ob stalnih zdravstvenih težavah malo verjetno. Nenazadnje je zadnje tri mesece zgolj odšel po ček na kvalifikacije Rolanda Garrosa in Wimbledona, čeprav je na tako imenovani sveti travi še vedno zmogel dovolj dinamita za eno zmago. Grega Žemlja je leta 2013 na ATP lestvici zasedal 43. mesto, kar je še vedno najvišja slovenska uvrstitev v moški konkurenci, letos pa ga je uspešno nadomestil vrstnik Blaž Kavčič, ki se je z nedavno zmago na podobnem turnirju v Kanadi vrnil med najboljšo stoterico in bo v Portorožu predvidoma prvi nosilec. Pogosto poškodovanega “Kavko” bi sicer lahko Victor Hugo uporabil kot inspiracijo za znamenite Nesrečnike, saj ga smola ne zapušča niti v obdobju optimalne forme. Po uspešni turneji na challengerjih v Kanadi se je namreč odpravil na pravi turnir v mehiški Los Cabos, kjer pa je moral zaradi želodčnih težav odpovedati posamični nastop, čeprav si je do dvojic že dovolj opomogel za tesno zmago v 1. krogu skupaj z indijskim soigralcem Jeevanom Nedunchezhiyanom. Za dodatno sol na rane je poskrbel njegov nesojeni nasprotnik Vincent Millot, ki se je medtem prebil do četrtfinala ...

V teniških krogih se sicer že vso sezono šušlja o morebitni vrnitvi “Angleža” Aljaža Bedeneta pod slovensko zastavo, ampak njegov nastop v Portorožu ne pride v poštev, ker se je na svetovni lestvici prebil do spoštljivega 46. mesta in je previsoko za raven challengerjev. Tako bo od Slovencev vabilo zagotovo prejel Gregor Boh, ki bo s soimenjakom Repino nastopil še med dvojicami, kakor tudi David Ambrožič in Tilen Žitnik. Ambrožič bo s povabilom zaigral tudi v posamičnih kvalifikacijah, kjer se mu bodo pridružili še Janoš Žibrat, Matic Podlipnik, Enej Berghaus, Bor Švajger Mužar in Domen Gostinčar. Realno je vsaka zmaga v sferi znanstvene fantastike, ob čemer ni povsem jasno, če se bo do preostalih dveh ali treh vabil (odvisno od statusa Žemlje) dokopal kateri od malce močnejših slovenskih igralcev. Logični kandidati bi bili Tom Kočevar-Dešman, Aljaž Radinski, Tomislav Ternar, Nik Razboršek, Sven Lah in/ali Mike Urbanija, od katerih je vsaj zadnji že prijavljen za manjši turnir na Slovaškem, po lepi slovenski navadi pa pri dodeljevanju povabil pomembno vlogo odigrajo tudi stare zamere.

Direktor turnirja Aljaž Kos opozarja še na nekatere atraktivne igralce: “Verjetno je najbolj znano ime Čeh Lukas Rosol, ki je bil že 26. igralec sveta in je leta 2012 v Wimbledonu izločil Rafaela Nadala, komaj 18-letni Grk Stefanos Tsitsipas velja za enega najboljših mladincev, v vzponu pa je tudi 20-letni Južnoafričan Lloyd Harris.” Organizatorji so tudi letos pripravili bogat spremljevalni spored, med ostalimi bosta na teniškem stadionu v torek in sredo nastopila Tony Cetinski in Bajaga.

BORIS PLANINC


Najbolj brano