Hirošima s pozivi k svetu brez jedrskega orožja obeležila obletnico napada

Na Japonskem so se danes spomnili žrtev prvega napada z jedrsko bombo na svetu, ko so ZDA pred 72 leti prvič uporabile jedrsko orožje v vojni in odvrgle atomsko bombo na japonsko Hirošimo. Premier Shinzo Abe je izrazil upanje, da bo Japonski uspelo svet prepričati v svet brez jedrskega orožja na način, ki bo sprejemljiv za vse.

Na Japonskem so se danes spomnili žrtev prvega napada z 
jedrsko bombo na svetu, ko so ZDA pred 72 leti prvič 
uporabile jedrsko orožje v vojni in odvrgle atomsko bombo na 
japonsko Hirošimo. Foto: Wikipedia
Na Japonskem so se danes spomnili žrtev prvega napada z jedrsko bombo na svetu, ko so ZDA pred 72 leti prvič uporabile jedrsko orožje v vojni in odvrgle atomsko bombo na japonsko Hirošimo. Foto: Wikipedia

HIROŠIMA > “Da bi si dejansko prizadevali za svet brez jedrskega orožja, potrebujemo sodelovanje tako držav, ki imajo in ki nimajo jedrskega orožja,” je dejal Shinzo Abe v govoru na slovesnosti v spominskem parku, ki so se je udeležili tudi preživeli, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Odločeni smo, da bomo vodili mednarodno skupnost z opogumljanjem obeh strani, da naredijo napredek pri odpravi jedrskega orožja,” je še dodal. S tem je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP neposredno naslovil vprašanje mednarodne pogodbe o prepovedi jedrskega orožja, ki jo je minili mesec podpisalo 122 držav.

Te prve mednarodne pogodbe o jedrski razorožitvi po več kot 20 letih sicer Japonska, tako kot ZDA, Velika Britanija in Francija, ni podpisala. ZDA, Velika Britanija in Francija so odločitev utemeljile s tem, da se “ne ozira na realnost okolja mednarodne varnosti”. Pri tem so v skupni izjavi spomnile, da so bojkotirale že sama pogajanja in nimajo nikakršnega namena pristopiti k pogodbi.

Japonske oblasti so kritične do sporazuma ZN o prepovedi jedrskega orožja, ker da poglablja delitve med državami z jedrskim orožjem in tistimi brez njega. Nobena od devetih držav, ki imajo jedrsko orožje, namreč ni sodelovala v pogajanjih ali glasovala o sporazumu.

Na slovesnosti v Hirošimi pa je danes podpis mednarodne pogodbe o prepovedi jedrskega orožja pozdravil župan Hirošime Kazumi Matsui. V govoru na spominski slovesnosti je dejal, da so podpisnice pokazale svojo nedvoumno odločenost doseči prepoved jedrskega orožja. “Vlade vseh držav si morajo sedaj prizadevati za svet brez jedrskega orožja,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je v sporočilu udeležencem slovesnosti poudaril, da je pogodba rezultat globalne kampanje, v središču katere je nesprejemljivost uporabe jedrskega orožja ne glede na okoliščine. Izpostavil je še posebej veliko odgovornost držav, ki imajo jedrsko orožje, da sprejmejo konkretne korake za dosego jedrske razorožitve.

Več tisoč ljudi se je pred tem na spominski slovesnosti z minuto tišine ob 8.15 poklonilo spominu več kot sto tisoč ljudem, ki so v mestu umrli zaradi jedrskega napada. Poklonili so se jim ob uri, ko je nad Hirošimo 6. avgusta 1945 na višini 567 metrov eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy (deček). Eksplozija je povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi.

Ob eksploziji je skoraj takoj umrlo vseh več deset tisoč ljudi. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000 ljudi. Kasnejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes med drugim kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, dojkah in levkemije.

Tri dni kasneje so ZDA izvedele še napad z jedrskim orožjem na mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom Fat man (debelinko) s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice terjale več kot 70.000 žrtev.

Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

STA


Najbolj brano