Ogenj se je približal vasema

V Komnu so se sirene včeraj oglasile kmalu po dopoldanski maši, gasilci pa so se z ognjem borili še vse do večera in ponoči. Če so gasilci po četrtkovem požaru, ki je divjal na Krasu med Divačo in Rodikom, takoj vedeli, da je ognjene zublje zanetil tovorni vlak, so včeraj posumili, da je požar nekdo podtaknil. Ogenj so do večera imeli pod nadzorom, gašenje je še ovirala burja.

Med Komnom in Branikom se je včeraj vil gost dim, ki ga je 
zaneslo celo do italijanskih plaž. Požar je zajel približno 180 
hektarov. Foto: Petra Mezinec
Med Komnom in Branikom se je včeraj vil gost dim, ki ga je zaneslo celo do italijanskih plaž. Požar je zajel približno 180 hektarov. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > “Požar je trenutno pod nadzorom, piha pa še močna burja,” je včeraj okoli 19. ure povedal vodja intervencije Marko Adamič, regijski poveljnik obalno-kraške regije. Ogenj je med Branikom in Komnom, približno pet kilometrov izven Komna, izbruhnil malo pred poldnevom. Zagorelo je pod daljnovodom, na zelo zaraščenem območju. Goreli so borovci, podrast, grmičevje. Požar se je hitro širil, tudi z 20-metrskimi preskoki.

Ogenj se je nevarno približal zaselku Jablanec in vasi Robinje. V zaselku Jablanec, s štirimi hišami, je prišel skoraj do stavb, vendar so jih gasilci ubranili. Ogenj pa je zajel lopo in traktor pred zaselkom. Plamene so pravočasno ustavili tudi pred vasjo Robinje, je povedal Adamič.

Od sobote velika požarna ogroženost

Uprava za zaščito in reševanje je v soboto razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na večjem delu Primorske. Ta velja v vseh štirih istrskih občinah ter na območju občin Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba. V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih in drugih stvari, ki bi lahko povzročile požar, prepovedano kurjenje in požiganje na območjih ob infrastrukturnih objektih. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policisti bodo v času velike požarne ogroženosti izvajali poostren nadzor.

Požar je skupno zajel približno 180 hektarov, gasilo ga je 250 gasilcev iz severnoprimorske in obalno- kraške gasilske zveze s 65 vozili, Slovenska vojska je pri gašenju pomagala z dvema helikopterjema in pilatusom. “Ponoči bo na terenu ostalo 60 gasilcev iz severnoprimorske regije z 20 vozili, zjutraj pa bo delo prevzelo 90 gasilcev iz notranjske regije,” je zvečer napovedal Adamič in upal, da bo požar danes pogašen: “Odvisno od tega, kako bo ponoči.”

Delo gasilcev je popoldne in zvečer oteževala burja, ki je pihala proti vasem, razpihovala ogorke in netila nove manjše požare. “To je zelo nevarno,” je povedal Adamič. Burja je pozno popoldne požar zanesla proti Šunki, a so ga pravočasno omejili.

Gasilci so takoj posumili, da je tokrat za požar kriv človek, da ga je nekdo torej podtaknil. Adamič ugotavlja, da je tudi sicer človek odgovoren za približno 90 odstotkov požarov. Policisti bodo ogled požarišča verjetno opravili danes in poskušali ugotoviti, zakaj je zagorelo. Včeraj so zaradi požara zaprli nekaj okoliških cest.

Ob požaru so stopili skupaj tudi domačini, ki so gasilcem v štab nosili vodo, hrano in jim pomagali. Dim, pepel in vonj po zažganem so se širili daleč naokoli, tudi do plaž v italijanskem Tržiču.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano