Zunaj komercialnih okvirov

Petkov večer, prijetnih 25 stopinj Celzija in ob 22. uri se je z nastopom ajdovske zasedbe Odprava zelenega zmaja začel letošnji Kašev letni vrt. Že uvodni večer, ki se je v nadaljevanju razvijal v družbi Pera Lovšina in Španskih borcev, obeta zanimivo avgustovsko dogajanje za različne generacije in okuse. Videti in doživeti bo marsikaj, kar je zunaj komercialnih okvirov, obljubljajo kaševci.

Kašev letni vrt so odprli ajdovski Odprava zelenega zmaja.  Foto: Alenka Tratnik
Kašev letni vrt so odprli ajdovski Odprava zelenega zmaja.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Prijatelji, starši, bratje, tete in strici, tudi stare mame, pa seveda vsi zabave željni so v petek že ob 22. uri zapolnili tribune in parkirišče pred ajdovskim mladinskim centrom in hotelom in pozdravili domačo zasedbo Odprava zelenega zmaja, ki je odprla novo sezono Kaševega letnega vrta.

Klub ajdovskih študentov in dijakov je z njim že dobro zakorakal v drugo desetletje, a festival ohranja svežino. “Trudimo se, da bi na oder pripeljali nove goste, kar ni vedno enostavno. Ponuditi želimo imena, ki imajo veljavo v slovenskem prostoru. Hkrati želimo dati priložnost manj uveljavljenim stvarem, kar je tudi bistvo študentskega kluba. Zdi se nam prav, da ponudimo stvari, ki jih mogoče občinstvo ne sprejme na prvo žogo, a so kakovostne, drugačne, zanimive. Naše poslanstvo ni voziti sem balkanskih bendov,” je pojasnila koordinatorka projekta Mia Hočevar, ki ob letošnji izvedbi Kaševega letnega vrta že razmišlja o načrtih za prihodnjo, še bolj udarniško in alternativno.

Pri programu dogodka, ki je za klub največji organizacijski in finančni zalogaj, težijo k raznovrstnosti in odmiku od komercialnih vsebin. Predsednica kluba Natalija Vidic poudarja: “Nam ni cilj samo napolniti štiritedenskega programa, ampak ponuditi kakovost. Mislim, da smo jo skozi 22 let kar držali. Pri tem gre za več kot samo za žur. Ponujamo različne vsebine, delamo stvari, ki veselijo študente in tudi druge. Ne samo pri tej prireditvi. Ob Letnem vrtu so lep dokaz Kinodejka, gledališke predstave in drugi kulturni projekti.”

Letošnji Kašev letni vrt bo ob petkih na glasbeni oder pripeljal še Rudija Bučarja z Istrabendom, zasedbo ReRum, raperja Trkaja in Nipkeja, Hama&Tribute 2 Love ter Blue Town's Radio. Sobotne delavnice je začela aktivistka Kaša Monika Kobal z izdelavo betonskih cvetličnih lončkov. Tej bodo sledile delavnice izdelave kvačkanih kopalk s Špelo Škvarč, doma narejene kozmetike z Manco Bolčina in znakovnega jezika s študentsko sekcijo Društva logopedov. Včeraj je sladokusce navdušila slaščičarka Alenka Kodele, večer pa je minil v znamenju šansonov z Laro Jankovič. Do konca meseca bodo nedelje ponujale še pokušino koktejlov z ekipo Brlog iz Vipave, spoznavanje vin in odkrivanje kulinarike Zimbabveja v družbi sodelavcev Skuhne. Nedeljske večere bodo popestrili Tomaž Domicelj, Klapa Planta iz Vipave in primorska zasedba Nesesari Kakalulu.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano