Beli veter se je rojeval štiri poletja

Slikarka Joni Zakonjšek že nekaj let živi in ustvarja v Beli krajini, drevi ob 21. uri pa ji bodo v njenem domačem Piranu odprli prav posebno razstavo.

Sliko Beli veter je Joni Zakonjšek slikala od jeseni 2013 pa vse 
od letošnjega poletja.
Sliko Beli veter je Joni Zakonjšek slikala od jeseni 2013 pa vse od letošnjega poletja.  

PIRAN > V krstilnici sv. Janeza Krstnika bo do 3. septembra razstavljena le ena slika. Meri 132x230 centimetrov, nastajala pa je skoraj štiri leta: Joni Zakonjšek jo je začela slikati jeseni 2013 končala pa letos poleti. Njen naslov je Beli veter. “Gosto prepletena, kakor travna ruša, ki jo uprizarja, je obravnavana podoba nastavljena kot pot, ki ji sledimo iz ospredja v ozadje, dokler se s pogledom ne izgubimo v njenem spiralnem jedru. Nenavadna ostrina, ki skozi poudarjeno ekspresivni značaj temelji na liniji, slikarkini vehementni potezi, se izvaja hkrati v polju kolorita, saj zamolklo modra oziroma sivorjava belina precej podpira tako zastavljen izraz,” je oljno sliko opisal likovni kritik Dejan Mehmedovič, ki pravi, da slikarstvo Joni Zakonjšek ni le likovnost, temveč odkrivanje, življenje, ustvarjanje, “'porajanje' v poteku, kjer se prepletajo izkušnje, znanje, vedenje”. Zato njenih slik ne doživlja le kot vizualne objekte, marveč kot ustvarjanje nove bivanjskosti.

Beli veter je po Mehmedovičevi oceni slika, narejena v procesu, kjer je veliko potrpljenja, verjetno tudi bolečine in radosti, predvsem pa poguma, iskrenosti in poštenja: “Ta neobvladljiva topika razvejane resnice življenja je skrivnostno ujeta v tej sliki. Nemir neurejenega je v popolnosti, kjer je veliko intime, zatišja, tišine, a hkrati razburjenja, vzburjenosti v vetrovih, ki bičajo tla, tu sugestivno izpoveden. Vsa moč in skrivnost, ki jo zakrivajo meglice, se v preprosti zapletenosti, ki prihaja iz globine, kjer je telo samo zaznamek, zametek eksistence, razvije v preporod ustvarjenih želja,” pojasnjuje vodja galerije Insula in dodaja, da podoba Beli veter verjetno ni privlačna v smislu čistega užitka, lepote in doživetja prijetnega, marveč v smislu skrivnosti nadaljevanja, magično zakoreninjene resnice, ki je v ozadju. “Je polna energije, moči, zato je to slika, ki je ne vidimo, ampak čutimo.”

MI


Najbolj brano