Bodo čez nekaj let Slovenci na teniškem turnirju v Portorožu zgolj naključni opazovalci?

Edini slovenski challenger, ki letos znova ponuja 43.000 evrov nagradnega sklada ter gostoljubje (namestitev za igralce), velja za vrhunec domače teniške sezone, toda njegova prihodnost ob popolni odsotnosti perspektivnih mladih igralcev ni najbolj bleščeča.

Blaž Kavčič je prvi nosilec portoroškega teniškega turnirja. Foto: STA
Blaž Kavčič je prvi nosilec portoroškega teniškega turnirja. Foto: STA

PORTOROŽ > Običajno za Slovence velja stereotip, da smo močni v individualnih panogah, zato je pravzaprav velika uganka, zakaj v tenisu ne igramo pomembnejše vloge. V moški konkurenci smo do resnega igralca v najboljši stoterici svetovne lestvice čakali vse do sedanje generacije Grege Žemlje in Blaža Kavčiča, ki sta že prešla 30. leto in se seveda ne bosta večno podila po igriščih, nekaj mlajši pa je Blaž Rola, za katerega se sicer po dveletni krizi zdi, da je že doživel svoje obdobje slave. Trenutno je resda najboljši od vseh Aljaž Bedene, ki pa je prebegnil pod angleško zastavo. Če parafraziramo nekega obglavljenega francoskega kralja - za njimi potop!

Kranjčana Žemljo je v obdobju najboljših rezultatov ustavila mononukleoza, zaradi katere je kariero prezgodaj zaključil tudi eden redkih obetavnih Slovencev Janez Semrajc (letnik 1989), ki je v drugem delu sezone 2014 osvojil kar osem turnirjev za 10.000 dolarjev, o čemer lahko njegovi nasledniki zgolj sanjajo. Približno istočasno se je nepričakovano odprlo tudi leto mlajšemu Tomu Kočevarju-Dešmanu, ki je 2015 na ATP lestvici prilezel celo do 349. mesta, a se mu je odtlej povsem ustavilo in bo v Portorožu predvidoma danes z vabilom organizatorja skušal oživiti svojo kariero v dvoboju z Aldinom Šetkićem iz BiH. Od mlajših je v ŠRC Marina pred dvema letoma odlično izkoristil priložnost zdaj 22-letni Aljaž Radinski, ko je povabilo unovčil z dvema zmagama, vendar niti Mariborčan ni znal nadgraditi lepe portoroške osnove. Kljub vsemu je nenavadno, da si ni zaslužil vsaj vabila v kvalifikacije, kjer je bilo vnaprej jasno, da domači povabljenci nimajo nobenih možnosti in v resnici sta edini zmagi zabeležila Domen Gostničar in Dorian Tomaž Janežič, vendar v internih slovenskih obračunih proti Maticu Podlipniku oziroma Janošu Žibratu. Z neznosne vročine sta se v objem hladnejšega morja ekspresno preselila tudi Enej Berghaus in David Lucas Ambrožič.

Slovenci v akciji

Včeraj je slovenske nastope v Portorožu v večernih urah odprla dvojica Grega Boh/Gregor Repina, ki sta se pomerila s Špancema Pedrom Martinezom in Robertom Ortego Olmedom, od posameznikov pa je na igrišče ob vse bolj zanemarjeni lucijski plaži v upravljanju hotela Metropol prvi stopil Sven Lah, katerega je ob debitantskem nastopu na seriji challenger dočakal Ruben Ramirez Hidalgo. Špansko-slovenske povezave sta dopolnila Tom Kočevar Dešman in Jaime Fermosell Delgado, ki sta med dvojicami združila moči proti Kazahstancema Timurju Kabibulinu in Dimitriju Popkovu. V dvojicah bosta verjetno nastopila (natančen razpored tekem je bil znan pozno zvečer) David Lucas Ambrožič in Tilen Žitnik, ki se bosta udarila s srbsko kombinacijo Božoljac/Krajinović, v posamični konkurenci pa se obeta interni domači obračun soimenjakov Žemlja : Boh. Organizatorji bodo prvemu nosilcu Blažu Kavčiču skušali omogočiti kar največ premora po vrnitvi iz Kanade, sicer pa ga na uvodu čaka ruski kvalifikant Evgeny Karlovskiy.

Kje so torej mladi Slovenci, če odštejemo trio Kavčič-Rola-Žemlja, od katerih zadnji zelo verjetno zaključuje kariero? Nikjer! Enostavno nimamo niti enega igralca, ki bi obetal vsaj preboj do položajev Nika Razborška, Tomislava Ternarja ali Mikea Urbanije, čeprav se tudi oni že leta vrtijo zgolj okoli 1000. mesta svetovne lestvice.

BORIS PLANINC


Najbolj brano