Umrl je glasbenik Vilko Ovsenik

V starosti 88 let je v petek umrl glasbenik Vilko Ovsenik, je poročal Radio Slovenija. Vilko Ovsenik je bil brat Slavka Avsenika in član narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik. Bil je avtor, soavtor in aranžer približno 800 skladb oziroma celotnega repertoarja slavnega ansambla.

Ansambel Avsenik
Ansambel Avsenik 

BEGUNJE NA GORENJSKEM > Brata, Slavko in Vilko, veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodnozabavne glasbe v Evropi.

Napisala sta več kot 1000 skladb, med katerimi je najbolj znana Na Golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu.

Avseniki so gorenjsko glasbo ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, vse do berlinske filharmonije. Lahko se pohvalijo tudi z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe.

Ansambel bratov Avsenik je prodal 32 milijonov izvodov plošč, nastopil na več kot 10.000 koncertih, v 40 letih delovanja je prejel 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

Zanimivost, da imata brata različna priimka, izhaja iz dejstva, da bil stari družinski priimek Ovsenik, zaradi razmer prve svetovne vojne pa je bil priimek spremenjen v Avsenik, kar je tudi rojstni priimek obeh bratov. Očetova želja je bila, da bi eden od bratov ohranil pravi, star družinski priimek, zato se je Vilko odločil, da ga spremeni.

Družina se želi od pokojnika posloviti v intimnem krogu.

STA


Najbolj brano