Bila je huda, a ne uničujoča

V novogoriško kmetijsko-gozdarskem zavodu potrjujejo, da je nedeljska toča v vinogradih na posameznih legah v Brdih vzela res glavnino pridelka, vendar je takih površin za približno deset hektarjev. Tolkla pa je po 600 hektarjih.

   Kjer je klestila, je toča naredila veliko škodo. Foto: Stojan Ščurek
Kjer je klestila, je toča naredila veliko škodo. Foto: Stojan Ščurek

BRDA > Razmere na briških obdelanih terasah si je včeraj skupaj s kolegi ogleda tudi svetovalka kmetijskega zavoda, specializirana za vinogradništvo Mojca Mavrič Štrukelj. Potrjuje, da je ujma v nekaterih vinogradih sklestila oziroma obtolkla kar 80 odstotkov grozdov. Toda to se je zgodilo na omejenem delu površin, le približno desetih hektarjih, med tem ko so imetniki večine bili ob manj pridelka, ponekod zgolj ob dvajsetino.

Neurje z ledeno padavino je besnelo po spodnjih Brdih, “najbolj na območju od Zalega Brega preko Biljane in Medane do Plešivega,” je povedala Mavrič Štrukljeva. Okvirno je prizadelo 600 hektarjev s trto posajenih tal, tretjino vseh v Brdih. Kot se spominja kmetijska svetovalka, se je ponovilo približno takšno neurje, kot je pred nekaj leti v enakem obdobju, tokratno pa po njenih ocenah ni bilo uničujoče, čeprav je prišlo malone pred trgatvijo. Slednja bo namreč razmeroma zgodnja, sogovornica ocenjuje, da se bo najbrž začela konec avgusta.

Toča je v ozkem pasu padala tudi na območju Budanj, Vrhpolja in Slapa pri Vipavi. Hujšega ni naredila.

Tudi če bodo dotlej nove padavine, seveda ne toča, po besedah kmetijske svetovalke grozdju ne bodo škodile. In tudi neurje konec tedna je bilo po eni strani dobrodošlo. Pa ne zaradi suše. Kajti kot razlaga Mavrič Štrukljeva “suše trta vsaj v Brdih in na Vipavskem ni trpela. Dež je dobivala takrat, ko ga je potrebovala.”

Neurje je torej prišlo prav zaradi ohladitve, saj so se na jagodah začele poznati visoke temperature, nastajal je ožig. To zlasti zato, ker se pri nas redči liste. AS


Najbolj brano