Recepta za dober teran se ne izda

Tinkara Gulič iz Koprive bo v nedeljo iz rok še vedno aktualne kraljice terana, Kristine Tavčar, prejela krono in lento. Bodočo študentko agronomije najbolj veselita delo v kleti in trgatev, obvlada tudi vezanje trt po starem, z “bekami”.

 Foto: Marica Uršič Zupan
Foto: Marica Uršič Zupan

KOPRIVA > Tinkara Gulič je pravkar uspešno zaključila maturo na sežanski gimnaziji in za razliko od večine svojih vrstnikov poletja ne preživlja prav nič lenobno. “Iz enih knjig sem skočila v druge,” se posmeje bodoča kraljica terana.

Komisija, ki so jo sestavljali predsednik David Štok, predsednik Društva vinarjev in vinogradnikov Krasa, Boris Lisjak, predsednik Združenja konzorcija kraških pridelovalcev terana, Majda Brdnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, Luka Pangos iz Vinakrasa Sežana in Ana Hrast iz Zavoda Štip, je kandidatke dobro izprašala o teranu, kmetijstvu in turizmu.

Zavezani teranu

“Sprva se nisem hotela prijaviti, saj se mi je zdelo, da imam pri 19. letih še premalo znanja. Sem se pa nameravala prijaviti v prihodnosti. Potem pa sem si to zadala za izziv, saj vendarle nekaj vem, ker v vinogradu in kleti že od nekdaj pomagam,” je pojasnila Tinkara Gulič, ki oktobra prične študirati na ljubljanski Fakulteti za agronomijo.

Guličevi imajo v Koprivi slabe tri hektarje vinogradov z 12.000 trtami. 80 odstotkov vina, ki ga pridelajo, je teran, ostalo pa malvazija in quvee iz treh sort merlota, refoška in cabernet sauvignona.

Vsako leto bolj ceni delo v vinogradu

Na domačiji imajo na novo urejeno vinsko klet, poleg nje pa še degustacijsko sobo za goste.

“Najraje imam delo v kleti, všeč mi je tudi sama trgatev, poletna dela pa mi niso preveč všeč, a opravljam vsa. Že kot otroci smo vedno hodili v trte, v zadnjih letih pa vse to še bolj cenim,” pojasni skromna Tinkara.

Zna tudi vezati trte z bekami

Oče Simeon Gulič pa o njej pove: “Zna vsaditi trto in jo spraviti do rodnosti, zna vezati trte z bjko ... Obvlada celoten proces, kako se grozdje spremeni v vino. Brez težav bi ji v skrb prepustil cel vinograd. Skrbi tudi za stekleničenje, s tem se jaz skorajda ne ukvarjam. Res pa je, da ji dela s traktorjem in strojna dela ne dišijo preveč.”

Bodoča kraljica terana Tinkara Gulič pa ni spretna le v vinogradu in kleti, ampak ji gre od rok tudi šivanje. Sama si je, na primer, izdelala nošo, saj je tudi aktivna članica društva Kraški šopek.

Tinkaro tudi povprašamo, kaj je skrivnost dobrega terana, a dobimo le hudomušen odgovor: “Kar se dela v kleti, naj tam tudi ostane. Recepta za dober teran se ne izda.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano