Hrvati testirajo slovenski domet

Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj popoldne pripotovala v Opatijo, kjer jo danes in jutri čakata novi pripravljalni tekmi v pripravah na eurobasket.

Hrvaški reprezentant Bojan Bogdanović je že v zelo dobri strelski formi.
Hrvaški reprezentant Bojan Bogdanović je že v zelo dobri strelski formi. 

KOPER > Včeraj popoldne je bilo za današnjo tekmo med Slovenijo in Hrvaško na Eventimu na voljo še nekaj vstopnic, le da so ceno zvišali na 90 kun. Zato pa za jutrišnjo tekmo med Slovenijo in Ukrajino (obe se bosta začeli ob 18. uri) ni nobene bojazni, da bi vstopnic zmanjkalo.

Pred izletom v Kvarner je v slovenski reprezentanci statistično najboljši Luka Dončić, ki je igral na vseh treh dosedanjih tekmah. Njegovo povprečje je 17,3 točke ter kar 7,7 skoka na tekmo. Po podajah prevladuje (po dveh odigranih tekmah) Goran Dragić s povprečjem 3,5.

Ukrajinci so dobri znanci slovenske vrste, saj sta sta bili obe ekipi tekmici v kvalifikacijah in obe sta napredovali - Slovenija je bila prva, Ukrajina pa druga. Še naprej jo vodi Jevjgenij Murzin, prav tako so v ekipi pretežno isti nosilci igre. V ligi NBA sta nekoč igrala Kiril Fesenko in Vjačeslav Kravcov, vrnil se je naturalizirani Američan Eugene Jeter. Na zadnjem turnirju v Romuniji sta strelsko izstopala krilo Maksim Pustozvonov in branilec Oleksandr Mišula.

Hrvati so s pripravami začeli pozno, šele 31. julija v tradicionalni pripravljalni bazi Sv. Martin na Muri. Hrvaška je zadnja leta redno sodila med favorite za boj za medalje na velikih tekmovanjih, a je na koncu ostala praznih rok. Podobno so jim napovedovali na prejšnjem evropskem prvenstvu, ki ga je tudi soorganizirala, a je prav tako kot Slovenija izpadla že v osmini finala, ko jih je prepričljivo porazila Češka. Hrvati so pod taktirko selektorja Aleksandra Petrovića na turnirju v Franciji porazili gostitelje, ki so zadnja leta ves čas v samem evropskem in svetovnem vrhu, in tudi Litvo. Tudi Hrvati so imeli težave z odpovedmi. Po vrsti so reprezentanci obrnili hrbet igralci iz lige NBA, centra Ante Žižić (Boston), Ivica Zubac (LA Lakers) in krilo Mario Hezonja (Orlando), tik pred zborom pa je udeležbo odpovedal še Miro Bilan. Kljub temu je ekipa zelo dobro zapolnjena na vseh igralnih položajih. V reprezentančni dres so se vrnili veterani Marko Tomas, Luka Žorić in Marko Popović, kapetan pa ostaja Roko Leni Ukić, ki je neke vrste hrvaški Jaka Lakovič, saj je zraven na skoraj vseh reprezentančnih akcijah zadnjih 12 let. Iz lige NBA so v hrvaški vrsti Dario Šarić (Philadelphia, Litvi je nasul kar 28 točk), Bojan Bogdanović (Indiana, po 21 točk na obeh tekmah) in Dragan Bender (Phoenix Suns). Visoki hrvaški “nebotičniki” proti gibljivi Sloveniji torej. Vendar bo ta test - ne glede na rezultat - zelo dobrodošel, saj so bili dosedanji trije tekmeci Slovenije nižjega kakovostnega ranga. To velja predvsem za rusko univerzitetno selekcijo, Madžarska in Češka, udeleženki EP, pa sta naše kar pošteno namučili. Je pa tudi res, da slovenska vrsta na niti eni tekmi še ni igrala v idealni postavi, saj na prvi tekmi v ekipi ni bilo Gorana Dragića, prejšnji vikend v Mariboru pa krilnega centra Anthonya Randolpha. Tokrat bodo zbrani vsi, z izjemo krila Vlatka Čančarja, ki je sicer v skupini košarkarjev, za katere lahko zapišemo, da so bolj ali manj zanesljivi potniki na EP, a tokrat počiva zaradi zvina gležnja.

ROK MAVER


Najbolj brano