Policija napad v finskem Turkuju preiskuje kot teroristično dejanje

Finska policija petkov napad v mestu Turku, v katerem sta bila ubita dva človeka, preiskuje kot teroristično dejanje, so sporočili danes. Napad z nožem je izvedel 18-letni Maročan, prosilec za azil. Policija ga je s strelom ranila in je trenutno v bolnišnični oskrbi.

Fotografija je simbolična. Foto: Dickelbers/Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Dickelbers/Wikipedia

TURKU > “Dejanje smo sprva preiskovali kot umor, a ponoči smo prejeli dodatne informacije, ki kažejo na to, da je šlo pri kaznivem dejanju za teroristične uboje,” je sporočila policija.

Napad se je v popoldanskih urah zgodil na trgu Puutori v središču mesta. Napadalec je dve ženski - obe Finki - zabodel do smrti. Še osem ljudi je bilo ranjenih, med njimi šest žensk in dva moška. Trije ranjeni so tuji državljani, iz Švedske, Italije in Velike Britanije.

Kot je na novinarski konferenci menila policija, so bile tarča napada najverjetneje ženske, sicer pa je žrtve izbiral naključno. Moška sta bila ranjena, ko sta jim priskočila na pomoč. Starost žrtev je med 15 in 67 let.

Napadalca je policija v petek ustrelila v zgornji del noge in ga pridržala. Bil naj bi v kritičnem stanju.

Gre za 18-letnega Maročana, ki je v državo prispel v začetku leta 2016 in je zaprosil za azil. Živel je v sprejemnem centru v Turkuju. Poleg njega je policija ponoči v raciji v stanovanju v mestu aretirala še štiri ljudi, ki so prav tako Maročani. Izdala je mednarodno tiralico za še enim osumljencem.

Kot je prek twitterja sporočilo slovensko veleposlaništvo na Danskem, po informacijah finske policije slovenski državljani v napadu niso bili udeleženi.

Finski premier Juha Sipila je danes prek twitterja Fincem sporočil, da morajo “ostati enotni in se na sovraštvo ne odzivati s sovraštvom”.

STA


Najbolj brano