Domače jedi in kuhinja kot nekoč

Na grajskem dvorišču Dolnjega Zemona je v nedeljo zadišalo po tradicionalnih dobrotah starih mam. Turistično-kulinarična prireditev z desetletno tradicijo je tudi tokrat privabila množico obiskovalcev, ki jim je okusne in že pozabljene jedi v pokušino ponudilo enajst domačih društev.

V jasenskem društvu Ahec so pripravili krompir, zabeljen z 
ocvirki. Foto: Katja Kirn Vodopivec
V jasenskem društvu Ahec so pripravili krompir, zabeljen z ocvirki. Foto: Katja Kirn Vodopivec

DOLNJI ZEMON > Čeprav jo je organizatorjem, Kulturnemu društvu Grad iz Dolnjega Zemona, nekoliko zagodlo vreme in so morali prireditev s sobote prestaviti na nedeljo, obisk ni bil nič skromnejši. “Malo južno so ljudje v dvanajstih letih, odkar jo prirejamo, vzeli že za svojo. Tudi domača društva se vsako leto z veseljem odzovejo na naše povabilo, nekateri pa nas že kar sami pokličejo, da bi sodelovali,” je povedala Iris Dovgan Primc iz KD Grad. Iz loncev in kotlov je dišalo po domačih šnitah, ždrocu, ječmenu, minutarjih, ribjem brodetu, divjačinskem golažu, krompirjevi polenti, ocvirkovki, manjkal pa ni niti krompir, ki so ga društva pripravila na različne načine: v zevnici, zabeljenega z ocvirki in klobaso, na župi ter na kislo z zeljem in čebulo.

Prireditev je popestrila razstava Kuhinja nekoč, ki sta jo pripravila Primož Rojc in Romeo Volk. “Želeli smo prikazati staro kuhinjo, kot je bila v uporabi po hišah včasih. V njej si našel šporget, kredenco, mizo s stoli in mizico s posodo za umivanje,” je povedal Rojc. Da je razstavljena kuhinja delovala še bolj pristno in živo, so poskrbeli še vezene zavese in prtički, aluminijasta posoda, ki je v 30. letih minulega stoletja pri kuhi nadomestila kotličke, na roke prepisane kuharske knjige in celo prav poseben muholovec. “Na krožnik so naložili malo medu ali sladkorja in to zalili s kisom, nato pa pokrili s posebnim steklenim pokrovom, ki ima spodaj odprtine, skozi katere so se v past ujele muhe in drug mrčes,” je predstavil Rojc.

KKV


Najbolj brano