Vozniki avtobusov v Arrivi napovedali stavko

Vozniki avtobusov podjetij v skupini Arriva Slovenija bodo 4. septembra ob 8. uri začeli stavkati. Zaključek stavke ni določen, bodo pa v času njenega trajanja vozniki v skladu z zakonom zagotavljali minimalne storitve. Med drugim terjajo dvig urne postavke ter preklic vseh sankcij proti članom sindikata, so sporočili iz sindikatov.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Stavkali bodo vozniki avtobusov v podjetjih Arriva Dolenjska in Primorska, Arriva Štajerska ter Alpetour potovalna agencija. Stavka bo potekala v obliki ustavitve dela stavkajočih voznikov.

“Stavka traja do sprejema sklepa o prenehanju stavke ali do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev,” so zapisali v sklepu o začetku stavke. Tega sta Sindikat voznikov avtobusov Slovenije ter Sindikat KNSS - Neodvisnost sprejela minuli četrtek.

Za predsednika stavkovnega odbora je bil imenovan Endre Mesaroš, ki ga je po poročanju Primorskih novic Arriva Dolenjska in Primorska pred kratkim odpustila iz krivdnih razlogov. Mesaroš je predsednik Sindikata poklicnih voznikov avtobusov Slovenije in voznik avtobusa med Koprom in Piranom.

Udeleženci se bodo med stavko zbirali na avtobusnih postajah ali v garažah. Delo voznikov bo v času stavke ustavljeno, v skladu z zakonom o stavku pa se bo izvajal minimum delovnega procesa. Avtobusi bodo tako vozili v času jutranje in popoldanske konice (med 6. in 9. ter med 13. in 16. uro) ter ves čas na tistih linijah, ki vozijo do bolnišnic in drugih zdravstvenih ustanov.

Sindikata med drugim terjata, da se urna postavka voznikov avtobusov zviša na sedem evrov. Prav tako zahtevata, da delodajalci pri določanju pravic iz naslova delovnega časa voznikov na avtobusnih linijah do 50 kilometrov upoštevajo določbe zakona o plačanih odmorih ter času razpoložljivosti, ki se všteva v delovni čas.

Terjata tudi, da delodajalci v skupini Arriva Slovenija prekličejo “vse sankcije, ki so jih bili deležni člani sindikata zaradi svojega sindikalnega dela”. Do konca letošnjega leta pa želita tudi sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo med drugim urejala področje napredovanja in nagrajevanja voznikov avtobusov.

Sindikata zahtevata še, da delodajalci ponovno pričnejo vplačevati premije obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja za vse voznike, ki izpolnjujejo kriterij, da na delovnem mestu preživijo 80 odstotkov svojega delovnega časa. Prav tako pa morajo delodajalci dosledno začeti spoštovati 19. člen Pravilnika o opremljenosti avtobusnih postaj, pomembnejših avtobusnih postajališč in avtobusnih postajališč ter načinu opravljanja storitev avtobusnih postaj, ki med drugim navaja, da mora biti avtobus na avtobusnem postajališču toliko prej, da je do odhoda po voznem redu mogoče opraviti vsa potrebna opravila v zvezi s prevozom.

Pogajanja med stavkovnim odborom in predstavniki delodajalca bodo za vsa podjetja pod okriljem skupine Arriva Slovenija potekala enotno.

STA


Najbolj brano