Pesem, ki je kot kruh

Na 12. popoldne družinskega in ljudskega petja Pri nas je pesem doma je KUD Planika z Vojskega pritegnilo negovalce ljudskega blaga iz vse Slovenije. Z besedo in pesmijo so obudili čas vasovanja.

 Ob  Žnidarcah je vasovalske pesmi na Vojskem prepevalo še 
devet skupin. Foto: Saša Dragoš
Ob Žnidarcah je vasovalske pesmi na Vojskem prepevalo še devet skupin. Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > Premik priljubljene prireditve Pri nas je pesem doma z nedelje na soboto je desetim skupinam odtegnil nekaj poslušalcev. Čar z ljubeznijo ohranjenega družinskega in ljudskega petja pa je ostal. Organizatorji, KUD Planika, so večino skupin že gostili. Vse boljša domača skupina Javorca, tri generacije družine Grošelj, je prireditvi zvesta od njenega rojstva. Zveneče sestre Mohorič (Idrijski Log) so prav tako stare znanke, novejši sta skupini Cantunicum in Žnidarce, mama s hčerami iz Višenj pri Colu. Na oder so se vrnili Jezerci iz okolice Cerkniškega jezera in Jesensko cvetje iz okolice Velenja. Zapele so Kanomeljske punce in tretjič družina Jakob iz Dobrne. Prvič na prireditvi, a ne na Vojskem, so navdušili Ofirovci in koledniki iz Laškega in posebne gostje, pevke KD Janko Živko iz Poljčan.

“Domača naloga”, predstavitev podoknic in vasovalskih pesmi, ni bila težka. In so fantiči jezdili pod okna, pod zvezdami in srebrno luno snubili, dekleta pa odpirala kamre in podarjala cvetje. Tako romantično, kot je bilo na Vojskem in drugod nekoč. In ni več, kot sta iz babičinega dnevnika po domače prebirali in sklepali igralki KUD Planika Irena Hvala (tudi avtorica teksta) in Renata Hvala.

Veliko znanih, pa tudi pozabljenih pesmi je razveselilo poslušalce. Vse dokler ni Snoč pa dav slanca padla. S to so se poslovile vse skupine skupaj. Vojskarji pa od vsake posebej s hlebcem domačega kruha, ki zanje simbolizira pesem. Lične, nekoliko posebne košarice, je s skupino v delovni terapiji Doma upokojencev Idrija izdelal Vojskar Vinko Mrak.

SD


Najbolj brano