S traktorji vlekli turiste iz ožin med hišami

V Podpeči, vasici pod Kraškim robom, se v cestne ožine med hišami že nekaj let, praviloma poleti, zagozdijo izgubljeni turisti v avtodomih in počitniških prikolicah, ki iščejo najkrajšo pot na Hrvaško. Domačini so prepričani, da bi lahko z enostavnim ukrepom preprečili takšne nevšečnosti, ki vaščanom in voznikom povzročajo slabo voljo in logistične težave.

Podpečani imajo še sveže “dokazno gradivo”, da je vas 
priljubljena bližnjica za turiste.  Foto: Arhiv Pn
Podpečani imajo še sveže “dokazno gradivo”, da je vas priljubljena bližnjica za turiste.  Foto: Arhiv Pn

PODPEČ > Nekaterim domačinom, ki so redno priča tovrstnim cestnim zagatam, se zdi nepojmljivo, da je cesta skozi Podpeč kategorizirana kot državna, saj po njihovem mnenju ne ustreza niti normativom za lokalno cesto.

“Saj lahko tudi sami vidite, da to ni cesta, ampak ulica. Tukaj ženemo konje in krave na pašo,” pravi Mavricij Kocjančič iz Podpeči. Zaupa nam še zanimivo prigodo, ki zlasti poleti postane skoraj stalnica v vasi. “Novodobni sistemi za navigacijo turistom sporočajo, da se lahko tudi mimo Podpeči odpeljejo proti Hrvaški. Ni se malokrat zgodilo, da smo ponoči s traktorji ali pa ročno reševali voznike, ki so se z avtodomi ali prikolicami zagozdili v ožinah med hišami. Zaradi takega 'kažina' se prebudi cela vas,” pove Kocjančič. Že tri leta prenašamo tovrstne poletne budnice, država pa nič, je nezadovoljen. “Zdaj je sicer sezone konec, ampak leto bo hitro naokoli in spet se bo v vasi ponovila enaka pesem. Če kdo potrebuje reševalce ali gasilce, je treba včasih čakati tudi do pol ure, da se sprosti promet,” še opozarja eden od domačinov.

Kocjančič pripomni, da se očitno borijo z birokratskimi mlini, saj jih nihče ne posluša, kaj šele upošteva. Podpečani predlagajo preprosto rešitev: naj direkcija za infrastrukturo odobri postavitev prometnih znakov z največjo višino in širino vozil na regionalni cesti ob odcepu za zaselke pod Kraškim robom (za Zazid, Predloko, Loko, Podpeč, Rakitovec …) in na mejnem prehodu Rakitovec. “Tako bi vozniki, še preden bi se podali v vas, vedeli, da ne bodo mogli skozi,” utemeljujejo predlagani ukrep.

V direkciji za infrastrukturo ocenjujejo, da je ustrezna prometna signalizacija iz smeri Črnega Kala že postavljena. Za postavitev signalizacije iz smeri Hrvaške (mejni prehod Rakitovec) pa bodo v kratkem izdali nalog za postavitev. Napovedujejo še, da bodo njihovi prometni strokovnjaki proučili možnost postavitve table z najavo ovire tudi na odcepu za prej omenjene vasi. “Če ne bo kakšnih pripomb, bi lahko znak namestili v najkrajšem možnem času,” še dodajajo v direkciji.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano