Hrvaška Sloveniji predlaga akvatorij za skupen ribolov

Hrvaška naj bi Sloveniji predlagala kompromisno rešitev glede meje na morju, in sicer oblikovanje nevtralnega območja, v katerem bi skupaj lovili slovenski in hrvaški ribiči, je za hrvaški tportal dejal predsednik hrvaške zadruge ribičev Mare Croaticum Daniele Kolec. Kot pravi, pogovori o tem že tečejo.

 Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar

ZAGREB > Kolec je tportalu pokazal zemljevid, ki ga je dobil od uprave za ribištvo na hrvaškem kmetijskem ministrstvu in na katerem je prikazan hrvaški predlog režima na morju, s katerim bi zaščitili hrvaške ribiče. Kot je dejal Kolec, po njegovih informacijah pogovori o predlogu že tečejo.

"Zelo zadovoljni bi bili, če bi se našel kompromis, tako da se oblikuje nevtralno območje, v katerem bi skupaj lovili. O tem že tečejo pogovori," je dejal Kolec in dodal, da naj bi v tem nevtralnem območju skupaj delovali slovenska in hrvaška policija.

Arbitražna odločba je zelo jasna in ne potrebujemo posebnega dvostranskega dogovora, je danes po seji vlade v zvezi z navedbami, da Hrvaška oblikuje predlog o dvostranskem sporazumu o meji na podlagi arbitražne odločitve, dejal zunanji minister Karl Erjavec. Glede predloga, o katerem pišejo hrvaški mediji, namreč, da naj bi Hrvaška predlagala poseben režim za ribiče v Piranskem zalivu, je Erjavec menil, da je nesprejemljiv za Slovenijo. Pri tem je zunanji minister spomnil, da smo že večkrat imeli dvostranska dogovarjanja s Hrvaško, a na koncu niso veljala, na primer sporazum Drnovšek-Račan. "Če bi šli v neke dvostranske pogovore v tem smislu, da se tudi spreminja vsebina arbitražne odločbe, se bojim, da bi to pomenilo, da bi lahko zaključili s spoštovanjem arbitražne odločbe," je pojasnil. Erjavec zato meni, da je treba vztrajati pri tem, da Hrvaška implementira arbitražno odločbo.

Kolec je še pojasnil, da Hrvaška predlaga nekoliko večji akvatorij od same meje, kjer bi veljal ribolovni režim. Po njegovih besedah namreč ne pride v poštev, da bi se Sloveniji priznala meja, kot je v arbitražnem sporazumu, in bi hrvaški ribiči lovili znotraj nje.

Hrvaški premier Andrej Plenković je za danes sklical sestanek s predsedniki hrvaških parlamentarnih strank o odnosih med Hrvaško in Slovenijo. Kot je dejal, je cilj srečanja, da se dogovorijo o osnovnem okviru pogovorov z Ljubljano v kontekstu obiska slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu.

Po poročanju hrvaških medijev pa bo premier iskal podporo za pogajanja s Slovenijo o dvostranskem sporazumu o meji, pri čemer naj bi bila podlaga za dogovor junijska odločitev arbitražnega sodišča, čeprav Hrvaška sodbe ne priznava. Zagreb naj bi se poskušal s Slovenijo dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu.

STA


Najbolj brano