Grčija ni več v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja

Ministri v okviru Sveta EU za splošne zadeve so danes potrdili predlog Evropske komisije za ustavitev postopka zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja proti Grčiji. Prepoznali so trud države za utrditev javnih financ in ugotovili, da je primanjkljaj nižji od zgornjega dovoljenega praga.

Grčija ni več v postopku zaradi presežnega javnofinančnega 
primanjkljaja.
Grčija ni več v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja. 

BRUSELJ > “Ta odločitev je priznanje velikega prizadevanja in žrtev grških državljanov za ponovno vzpostavitev stabilnosti javnih financ v državi,” je dejal evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Grčija je leta 2009 beležila javnofinančni primanjkljaj v vrednosti 15,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), lani pa 0,7 odstotka presežka, kar je precej pod zgornjim dovoljenim pragom triodstotnega primanjkljaja. Za letos zadnje napovedi govorijo o 1,2-odstotnem javnofinančnem primanjkljaju.

Mednarodni posojilodajalci so Atenam v zadnjih sedmih letih odobrili tri rešilne programe, potem ko se je Grčija večkrat znašla na robu bankrota ter območja z evrom. Po treh letih odsotnosti se je poleti vrnila na mednarodne finančne trge z uspešno izdajo petletnih obveznic, s katerimi je zbrala tri milijarde evrov.

V postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja so tako le še Francija, Španija in Velika Britanija, medtem ko je bilo leta 2011 v njem 24 članic unije.

STA


Najbolj brano