Sklenili dokazni postopek

Z zaslišanjem nekdanjega delavskega direktorja Borisa Marzija so na koprskem okrožnem sodišču sklenili dokazni postopek v tožbi Luke Koper proti nekdanjim nadzornikom družbe v zvezi z nakupom deleža v slovaškem TTI. Luka od bivših nadzornikov in članov Časarjeve uprave sicer terja 19,6 milijona evrov odškodnine. Sodba bo strankam vročena pisno.

Z zaslišanjem nekdanjega delavskega direktorja Borisa Marzija so na koprskem okrožnem sodišču sklenili dokazni 
postopek v tožbi Luke Koper proti nekdanjim nadzornikom 
družbe v zvezi z nakupom deleža v slovaškem TTI. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Z zaslišanjem nekdanjega delavskega direktorja Borisa Marzija so na koprskem okrožnem sodišču sklenili dokazni postopek v tožbi Luke Koper proti nekdanjim nadzornikom družbe v zvezi z nakupom deleža v slovaškem TTI. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sodnica Samanta Nusdorfer je namreč pred časom tožbeni postopek zoper nekdanjo upravo na čelu z Robertom Časarjem izdvojila od tistega proti nekdanjim članom nadzornega sveta - Marjanu Bezjaku, Orjanu Banu, Borisu Bradaču, Olgi Franca, Metodu Mezku, Nebojši Topiću, Marku Valentinčiču in Bojanu Zadelu.

Kot je po današnjem naroku pojasnil odvetnik Gašper Drnovšek iz odvetniške družbe Čeferin, članom nadzornega sveta očitajo premajhno skrbnost pri sprejemanju odločitve o vstopu v TTI. Višina tožbenega zahtevka pa izhaja iz ocene, da je Luka za toliko preplačala vrednost poslovnega deleža.

"Eden ključnih očitkov je tudi ta, da se je kupovalo desetodstotni delež, cenitev pa je bila narejena samo za stoodstotni delež. Nikoli niso naročili cenitve za desetodstotni delež, čeprav je v teoriji in praksi jasno, da je desetodstotni delež vreden bistveno manj, kot pa je sorazmerno deset od sto," je navedel Drnovšek in dodal, da je revizijska hiša v svoji cenitvi na to tudi opozorila.

Odvetnik Daniel Planinšec, ki je v tem postopku zagovarjal nekdanjega namestnika predsednika nadzornega sveta Marjana Bezjaka, je izrazil pričakovanje, da bo razplet tožbe za vse nadzornike ugoden: "Menimo, da dejansko čisto nič niso naredili narobe. Na podlagi podatkov, ki so bili, in tudi cenitve Deloitta, so sprejeli odločitev kot dober gospodar." Kot je dodal, se od nadzornikov tudi sicer ne zahteva enake profesionalne skrbnosti, kot se jo zahteva od uprave.

Tožbeni zahtevek zoper nekdanjo luško upravo je ustavljen in po informacijah Planinšca se čaka na odločitev kazenskega sodišča, vezano na isto zadevo.

Planinšec je še dodal, da je bil vstop v TTI sicer dober posel za Luko Koper, a kasneje ni bilo interesa, da bi posel zaživel.

Marzi, ki je nakup deleža v TTI predstavil nadzornikom iz vrst zaposlenih, je danes povedal, da o vsebini posla ni bil neposredno seznanjen, da pa je Luka že pred tem sodelovala s Slovaki in da je bilo v njenem strateškem interesu, da pridobi čim več srednjeevropskega trga, in prav tam je bil TTI močno prisoten.

Ob tem je Marzi dodal, da je kot delavski direktor mandat nastopil le kratek čas pred odločanjem o sklenitvi posla, pogajanja okoli njega pa so trajala že dlje časa. Kot je pojasnil, bi tudi danes težko ocenil, če je bila cena, ki jo je plačala Luka Koper, previsoka ali prenizka, je pa zato še danes prepričan, da je šlo za dober posel.

Luka Koper je leta 2009 kupila 10-odstotni delež slovaškega holdinga TTI kupila za 25 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano