Vikend mladih tekačev

Primorski tekaški pokal se je ta konec tedna nadaljeval na ulicah Cerknega, prvi dobrodelni tek pa so priredil v Dornberku. Obe prireditvi sta bili namenjeni predvsem osnovnošolcem. Odrasle rekreativce konec tedna čakata pokalni preizkušnji v Kopru in na Hlevišah.

V Dornberku je tekaško kolono vodil   lanski državni reprezentant AK Gorica  v teku na sto metrov Enej Leban. Foto: Igor Mušič
V Dornberku je tekaško kolono vodil lanski državni reprezentant AK Gorica v teku na sto metrov Enej Leban. Foto: Igor Mušič

CERKNO > Središče tekaškega dogajanja na Primorskem je bilo tokrat v Cerknem, kjer je domača osnovna šola priredila tradicionalni primorski pokalni tek osnovnošolcev po mestnih ulicah. Na razdaljah od 300 do 2000 metrov je tekmovalo 135 mladih. Odličja je osvojilo deset ekip. Najuspešnejši so bili domačini (21 odličij) pred Atletskima društvoma Posočje (8) in Pivka (5).

V najstarejši skupini U-15 je dva kilometra prvi pretekel tekač Kobarida Svit Kramar Roš, ki je prečkal cijno črto po šestih minutah in 22 sekundah. Srebro je osvojil Jan Dekleva iz Cerknice (6,23), bron pa Anže Lenarčič iz Pivke (7,18). Med dekleti je slavila domačinka Lea Jeram (8,22) pred Pivčanko Lariso Keglevič (8,27) in domačinko Lariso Hadalin (8,28).

Ostali zmagovalci kategorij, tek v Cerknem: U-13: Marko Špik (Cerkno) in Žana Sovdat (Posočje); U-12: Ivo Rot (Kobarid) in Hana Vojska (Cerkno); U-11: Matic Žiberh (Tek je lek) in Ajda Sovdat (Posočje); U-10: Izak Ziliani (AK Gorica) in Klara Močnik; U-9: Nace Vojska (oba Cerkno) in Gaja Sovdat (Posočje); U-8: Luka Manfreda (ŠKTD Lom) in Manca Žibert (Tek je lek); U-7: Marcel Skočir (Posočje) in Sara Leskovec (Hotedršica).

Sočasno je svoj prvi množični tek pripravila Osnovna šola Dornberk. Prireditev, v katero so vključili tudi starše in sorodnike učencev, je privabila približno 600 udeležencev, ki so se - eni v teku, drugi bolj zlagoma - odpravili na štirikilometrsko pot med bližnjimi vinogradi in sadovnjaki. Tek je vodil lanski državni reprezentant AK Gorica v teku na sto metrov Enej Leban. Poudarek je bil na gibanju in dobrodelnosti. Odrasli so s prostovoljnimi prispevki šolski sklad za pomoč socialno ogroženim učencem obogatili za 1099 evrov. Vsak udeleženec je prejel spominsko odličje, posebna pa so si prislužili po trije najboljši fantje in dekleta v absolutni konkurenci. To so bili Tinkara Kovačič, Zarja Gabrijel in Evita Rupnik ter Nace Pavlica, Matic Šinigoj in Matija Kavčič.

Sezona primorskega pokala se bo v soboto nadaljevala na dveh prizoriščih. Specialisti za ravninske preizkušnje se bodo pod vodstvom koprskega AK Nova Aurora na koprski Bonifiki ob 10. uri pomerili na primorskem prvenstvu v teku na pet kilometrov, gorski tekači, ki jih bo gostil Tekaško smučarski klub Idrija, pa se bodo sočasno že šestnajstič povzpeli iz Idrije (od gradu Gewerkenegg) na Hleviše. Čaka jih 5,6 kilometra klanca s 470 metri višinske razlike.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano