Vroč večer za slovenske prvake

Ta teden so na sporedu tekme drugega kroga nogometne lige prvakov. Mariborčani bodo drevi poskušali uprizoriti podvig v Sevilli.

Marko Šuler (v ospredju) zaradi poškodbe, ki jo je staknil v Novi Gorici, ne bo igral v  Sevilli. Foto: Jure Batagelj
Marko Šuler (v ospredju) zaradi poškodbe, ki jo je staknil v Novi Gorici, ne bo igral v Sevilli. Foto: Jure Batagelj

SEVILLA > Slovenski prvaki so že v uvodnem krogu dosegli nekaj, kar primerljivim ali celo boljšim ekipam ne uspe na šestih tekmah skupinskega dela elitnega klubskega tekmovanja. Po osvojeni točki proti moskovskemu Spartaku pa nadaljevanje ne bo nič lažje. Prav nasprotno, saj se ne gre slepiti. Sevilla je na svojem Sanchez Pizjuanu, kjer do točk težko prideta tudi Real ali Barcelona, izraziti favorit. V sobotnem 6. krogu španskega prvenstva je sploh prvič izgubila na uradnih tekmah letošnje sezone -z 0:2 je klonila pri Atleticu v prestolnici. Trener Eduardo Berizzo je v zgoščenem tekmovalnem koledarju ostal zvest kolobarjenju med igralci.

Obramba in napad

Mariborske rošade so v primerjavi s Sevillinimi posegi v udarno enajsterico neznatne. Res pa je, da je Darko Milanič zaradi poškodb že izgubil več (potencialnih) prvokategornikov. V tako in drugače vroči Sevilli tako ne bo že dlje časa odsotnih Luke Zahovića in Dareta Vršiča, v obrambi pa utegne pogrešati Marka Šulerja, ki ima dolgo evropsko kilometrino. Aleksander Rajčević bo imel v navezi z Jeanom Claudom Billongom precej dela v osrčju gostujoče obrambe. Bistveno več prometa kot v domačem prvenstvu pa na mariborski polovici čaka tudi Mitjo Vilerja. Resda večina nogometnih opazovalcev tudi zaradi majhnega števila prejetih zadetkov in ne posebej izstopajočega napadalnega učinka poudarja obrambno naravnanost andaluzijske ekipe, kar pa drži le izjemoma.

Liga prvakov, 2. krog, danes, skupina E - Sevilla : Maribor, Spartak : Liverpool, F - Man. City : Šahtjar, Napoli Feyenoord; G - Monaco : Porto, Bešiktaš : Leipzig; H - Apoel : Tottenham, Borussia : Real; jutri, A - Basel : Benfica, CSKA : Man Utd.; B - PSG : Bayern, Anderlecht : Celtic; C - Karabah : Roma, Atletico : Chelsea; D - Sporting : Barcelona, Juventus : Olympiakos.

Berizzo, ki je sicer v igralski karieri opravljal vlogo centralnega branilca, vendarle ne sodi med sledilce svojega precej bolj znanega rojaka Diega Simeoneja na klopi Atletica, proti kateremu je imela Sevilla skoraj 62-odstotno posest žoge. Precej bliže mu je slog svojega nekdanjega mentorja Marcela Bielse. Rad ima igriv in po možnosti napadalen nogomet, a pri tem ne rine z glavo skozi zid. V trenerskem obdobju pri Celti se je v dvoboju s favoriti moral zanesti tudi na pragmatičnost. Pri Sevilli lahko sestavi praktično dve bolj ali manj enakovredni enajsterici.

Neymarjev “brat”

Stalnici v udarni postavi sta praktično le vratar Sergio Rico in zadnji zvezni igralec Steven N'Zonzi. Tudi povratnika Jesus Navas in Ever Banega nimata statusa nezamenljivih, kot niti ne najdražji nakup v živahni poletni tržnici Luis Muriel, za katerega je Sevilla Sampdoriji odštela 20 milijonov evrov. Staroselcu v španski ligi Michaelu Krohn Dehliju se je letos pridružil danski rojak Simon Kjaer. Francoz Wissam Ben Yedder je prek kvalifikacij z dvema goloma odprl pot Sevilli do lige prvakov. Svoj strelski niz pa je nadaljeval tudi v uvodnem krogu skupine E. Ob remiju 2:2 na Anfieldu je načel mrežo Liverpoola. Ljubitelji nogometa bodo budno spremljali, kaj (še) zmore Brazilec Ganso, ki je z Neymarjem pred leti tvoril zlati dvojec Santosa. Zvezd se je naposled dotaknil le Neymar, za 28-letnega Gansa pa je Sevilla prva evropska postaja.

Na drugi tekmi skupine E bo Spartak gostil Liverpool, sicer pa bo derbi večera v Dortmundu. Borussia blesti v nemškem prvenstvu, kjer vodi. Elitno klubsko tekmovanje je odprla s porazom pri Tottenhamu, zato drevi nujno potrebuje točke, pa čeprav bo na drugi strani branilec lovorike, madridski Real. Spetekel in goli so zagotovljeni. Drugače se bo iskrilo jutri v Madridu, kjer se med Atleticom in Chelseajem, upoštevaje sloves Simeoneja in Antonia Conteja, obeta dvoboj visoke intenzivnosti. Sredin derbi bosta uprizorila Paris Saint-Germain in Bayern. V Parizu in Münchnu se je na začetku sezone dvignilo že precej prahu. Pri razsipnem PSG imajo preveč zvezd za le eno žogo, Bavarci pa niso vajeni v domači bundesligi gledati komu v hrbet.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano