Navidezni študenti preko fiktivnega vpisa iščejo vstop v Evropo

Približno 150 mladih iz Indije, Nepala in Bangladeša je z vpisom na študij v Sloveniji želelo pridobiti dovoljenje za prebivanje, ki bi jim omogočilo nadaljnjo pot na Zahod. Zasebni visoki šoli sta v njihovi nameri prepoznali priložnost za zaslužek. Povezali sta se z agencijo iz Indije, ki študentom v zameno za plačilo uredi dokumente, je poročala TVS.

Fotografija je simbolična. Foto: Tina Zupančič
Fotografija je simbolična. Foto: Tina Zupančič

LJUBLJANA > Ena izmed šol je Visoka šola za poslovne vede iz Ljubljane, ki je izdajala potrdila o prijavi na študij, na podlagi katerih bi študenti iz Indije, Nepala in Bangladeša prišli do dovoljenj za prebivanje pri nas. Šola je zaračunala tudi vpisnino 200 evrov, na račun šolnin pa bi zaslužila več 100.000 evrov, je danes poročala Televizija Slovenija (TVS).

Po poizvedovanju novinarjev TVS so iz šole sporočili, da tujih študentov k njim ne bo, saj ni dovolj časa za ureditev dokumentov.

Policija je ljubljanski upravni enoti svetovala razveljavitev dovoljenj za prebivanje, ker da gre za zlorabo.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ljubljansko visoko šolo opozorilo, da bi pri tujih študentih iz Indije, Nepala in Bangladeša lahko šlo za rizične migracije ter da obstaja sum fiktivnega vpisa.

Na problematiko sicer že eno leto opozarja mariborska šola Academia, kjer bi lahko sprejeli že 40 tujcev. Kot so sporočili iz šole, ne želijo biti vstopna točka za Evropo. Vsakega tujega študenta, ki se prijavi, zato preverijo.

Po poročanju TVS bi mladi iz tujine za šolnino plačali med 3000 in 6000 evrov, za ureditev dokumentov pa dodatnih 2000 evrov. Mladi, ki ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev vizuma, bi tako za 5000 do 8000 evrov vstopili v Evropo, kar je ceneje kot znaša plačilo kriminalnim združbam, je še poročala TVS.

STA


Najbolj brano