Višje sodišče razveljavilo ničnost letnega poročila Certe Holding

Višje sodišče v Kopru je delno ugodilo pritožbi družbe Certa Holding in razveljavilo sodbo okrožnega sodišča v Novi Gorici v delu, v katerem je bila ugotovljena ničnost letnega poročila in konsolidiranega letnega poročila, obravnavanega na skupščini septembra lani. Vrnilo ga je v ponovno obravnavo sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Na skupščini 1. septembra lani je lahko glasovala le slaba 
tretjina vseh delničarjev z glasovalno pravico. Foto: Saša Dragoš
Na skupščini 1. septembra lani je lahko glasovala le slaba tretjina vseh delničarjev z glasovalno pravico. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Kot so sporočili iz Certe Holdinga, je višje sodišče v ostalem delu potrdilo sodbo sodišča prve stopnje s 24. marca letos, ki je ugotovilo, da so sklepi o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu, o imenovanju revizorja in o imenovanju treh članov nadzornega sveta nični. Poleg tega je odredilo objavo vsebine sodbe in vpis sklepov v sodni register.

Po mnenju višjega sodišča je preložitev skupščine sicer dopustna, vendar zgolj z upoštevanjem novega 30-dnevnega zakonskega roka in vseh ostalih zakonskih pogojev, ki veljajo za vsak sklic skupščine delniške družbe, kar v konkretnem primeru ni bilo izpolnjeno.

Po mnenju družbe oziroma pritožnikov je nosilno pravno vprašanje, ki bo v nadaljevanju predmet revizijskega postopka pred vrhovnim sodiščem, razlikovanje med sankcijo ničnosti in izpodbojnosti v primeru tako imenovane "preložitve" skupščine delniške družbe, torej glede interpretacije zakona o gospodarskih družbah.

Pravnomočna sodba sodišča ne vpliva na prevzemni postopek, ki poteka v skladu s prevzemno ponudbo družbe Postojnska jama, po kateri je delničarjem ponujena cena 3,20 evra za delnico in ki velja do 12. oktobra, so še navedli v Certi.

Delničarji Certe Holdinga so na skupščini 1. septembra lani ob tem, da nekateri mali delničarji zaradi po mnenju uprave nepravilno izpolnjenih pooblastil niso mogli glasovati, sprejeli s strani vodstva predlagane sklepe in v nadzorni svet imenovali Marjana Simoniča, Silvija Štremflja in Ernesta Podobnika.

Skupščina bi takrat morala biti tri dni prej, a so jo prestavili, da so lahko pregledali pooblastila, ki so jih poslali delničarji. Kot je takrat povedal odvetnik Bojan Pečenko, ki je vodil skupščino, nekatera pooblastila niso bila pravilno izpolnjena, nekateri delničarji pa so dali pooblastila več pooblaščencem. Na skupščini je tako lahko glasovala le slaba tretjina vseh delničarjev z glasovalno pravico.

Tisti, ki so lahko glasovali, so potrdili predlagane sklepe, pod katere se je podpisal direktor družbe Zorko Golob. Tako so se seznanili s poslovanjem v letu 2015, s poročili nadzornikov in revizorjev ter z višino in pokrivanju bilančne izgube za leto 2015, vodstvu za leto 2015 podelili razrešnico ter za revizorja za poslovanje v letu 2016 določili KPMG Slovenija.

Postopek za vpis nadzornikov Certe Holdinga v sodni register je bil nato prekinjen, saj je novogoriško okrožno sodišče ugodilo predlogu skupine delničarjev, naj postopek vpisa prekine do odločitve v tožbi o ničnosti skupščine.

STA


Najbolj brano