Odločilen bo angleški glas

Medtem ko je začetek ligaške sezone pozornost domače nogometne javnosti preusmeril k aktualnim tekmovalnim dosežkom, se je zgodba o kalvariji koprskega kluba dogajala v ozadju. A le do danes.

O usodi FC Koper bodo danes odločili na mednarodnem 
športnem razsodišču v Lozani.
O usodi FC Koper bodo danes odločili na mednarodnem športnem razsodišču v Lozani. 

LOZANA > Športno razsodišče (CAS) bo namreč o pritožbi FC Koper v zvezi z neizdajanjem tekmovalne licence in posledično prisilno selitvijo v najnižje domače tekmovanje odločalo danes.

Po uvodnem remiju v Ankaranu je Koper B, kot se v primorski ligi predstavlja klub z Bonifike, nanizal pet zaporednih zmag in pričakovano zanesljivo vodi. Seveda pa je četrtoligaška konkurenca vendarle obrobnega pomena za klub, ki se je doslej spogledoval z veliko večjimi ambicijami. Te pa še zdaleč niso zamrle, a so pogojene tudi z razpletom drugih dogodkov.

Pred dobrim letom dni je FC Koper na koprsko okrožno sodišče vložil zahtevek za prisilno poravnavo, ki je po informacijah iz kluba konec minulega tedna tudi postala pravnomočna. Upniki so tako upravičeni do zakonsko določenih zneskov, ki so jih v FC takoj v ponedeljek že tudi poplačali. Ni pa znano, ali utegne na današnji obravnavi to dejstvo upoštevati tudi razsodišče.

Ključni bo danes v Lozani, kjer bo mednarodno športno razsodišče odločalo o tožbi Kopra zoper Nogometno zvezo Slovenije. Razsodišče v Lozani (CAS) je sicer sredi julija že zavrnilo predlog FC Koper za izdajo začasne odredbe, s čimer so želeli v Kopru zadržati odločitev licenčne komisije Nogometne zveze Slovenije. Ta je mesec dni prej sprejela odločitev, da koprskemu prvoligašu zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti ne podeli licence za nastopanje v prvi ligi. Na to odločitev so se v klubu z Bonifike sicer pritožili, a je razsodišče v Lozani predlog FC Koper zavrglo. Ker se je to zgodilo teden dni pred začetkom novega prvenstva, je sestava klubov za novo sezono državnega prvenstva tudi po pritožbi Kopra ostala nespremenjena - torej brez FC Koper.

Kakšno odločitev lahko na Bonifiki pričakujejo tokrat? Za kakršnokoli vrnitev v tekoče prvoligaško tekmovanje je po tretjini prvenstva seveda prepozno. Toda če bi z argumenti razsodišče vendarle prepričali, bi si v Kopru lahko obetali tudi kaj oprijemljivega. Na primer zajetno odškodnino, morda pa tudi kakšno tekmovalno napredovanje po administrativni plati, a seveda šele v naslednji sezoni.

V Kopru namreč pravijo, da pred začetkom sezone dolgov, ki so povzročili, da so ostali brez tekmovalne licence, niso imeli. Za dokazovanje so najeli špansko odvetniško pisarno, ki je povezana tudi z madridskim Realom. Razsodišče bo odločalo s tričlanskim senatom, v katerega po enega predstavnika prispevata obe stranki, tretjega, nevtralnega, določi CAS. FC Koper se je odločil za portugalskega arbitra, NZS za avstrijskega, odločilna bo torej presoja angleškega sodnika. Pardon, sodnice!

Odločitev iz Lozane naj bi naslovniki v nekaj dneh prejeli po pošti.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano