V torek bodo začeli rušiti Vilo Virginio

“Z inšpektorata za okolje in prostor smo sosedje prejeli pismo, da bodo v torek začeli z rušitvenimi deli na Vili Virginii,” je povedal Portorožan Miran Ibrahimagič. Z inšpektorata včeraj nismo prejeli odgovorov na naša vprašanja, prav tako nam ni uspelo priklicati lastnika Vile Virginie Damjana Kozjaka.

Vila Virginia, ki je sprejemala goste še pred prvo svetovno 
vojno, bo kmalu padla pod bagerji.  Foto: Ana Lešnik
Vila Virginia, ki je sprejemala goste še pred prvo svetovno vojno, bo kmalu padla pod bagerji.  Foto: Ana Lešnik

PORTOROŽ > Najprej je prejel obvestilo Elektra Primorska o preklopu elektrike, ki jo ima speljano čez propadajočo Vilo Virginio, je razložil Miran Ibrahimagić iz sosednje hiše v središču Portoroža. Zdaj bodo okoliškim hišam vendarle speljali elektriko pod zemljo. Na piranski upravni enoti so Ibrahimagiću v zvezi z Vilo Virginio pojasnili le, da so novemu lastniku Damjanu Kozjaku pred meseci zavrnili gradbeno dovoljenje za načrtovano nadomestno zgradbo. Kmalu za tem pa je sogovornik prejel še pismo inšpektorata za okolje in prostor, v katerem so sosede Vile Virginie obvestili o rušitvi prihodnji torek, saj je objekt nevaren za okolico. Rušitvena dela naj bi sicer potekala nekaj mesecev, ker gre za zahteven poseg v središču Portoroža.

“Sosede nas najbolj zanima, kdo bo odgovoren za morebitno škodo, ki lahko nastane na naših hišah zaradi rušitve Vile Virginie,” izpostavi Ibrahimagić. Okoljska inšpektorica, ki si je v teh dneh ogledovala zgradbo, mu je v zvezi s tem dejala, da je odgovoren izvajalec rušitve.

“Menim, da je rušitev Vile Virginie, ki nevarno propada, pravi korak in pričakujem, da bo novi lastnik poskrbel za nadomestno gradnjo, saj gre za središčni del Portoroža,” je dejal Slavko Ivančić, predsednik Krajevne skupnosti Portorož. Obenem upa, da bo nov objekt čimbolj spominjal na staro vilo, ki je bila za kraj reprezentativna.

Damjan Kozjak si je sicer novo Vilo Virginio prvotno zamislil kot steklen objekt z več apartmaji, s sosedi pa se je zapletel tudi v spor glede njene velikosti. Občinski odlok, ki predvideva rušitev in zgarditev novega objekta, je namreč zelo nejasen glede dovoljene višine, saj predvideva, da naj bo nova zgradba od sedanje nižja za dve etaži. Kozjakov projekt pa je zavrnila piranska upravna enota, ki mu ni izdala gradbenega dovoljenja.

Vila Virginia je bila po besedah Tomija Brezovca, profesorja na Fakulteti za turistične študije - Turistici, zgrajena pred prvo svetovno vojno, pod Avstro-Ogrsko. Za časa Kraljevine Italije, konec dvajsetih letih prejšnjega stoletja, so jo povišali za dve etaži. Po drugi svetovni vojni je bila nekaj časa sedež varnostno-obveščevalne službe in policije, pozneje pa je bilo v njej nastanjeno osebje hotela Palace. V zadnjih desetletjih je bila vila zapuščena in se je je oprijel nečasten naziv “največja sramota Portoroža”.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano