Od Brd do Ledin

Z vzponoma na Sabotin in Ledine ter s srečanjem gorskim kolesarjev v Kanalu se je iztekla letošnja sezona rekreativnih kolesarskih dogodkov na Primorskem, kjer primanjkuje označenih poti.

Z okolico Kanala se je spoznalo 67 gorskih kolesarjev.   Foto: Jernej Kravos
Z okolico Kanala se je spoznalo 67 gorskih kolesarjev.  Foto: Jernej Kravos

KANAL > Zaključek gorske kolesarske sezone sta društvi Ozon in ŠKTD Avče pripravili že tretjič. Zbralo se je 67 kolesarjev, ki so v vodeni turi po okolici Kanala prevozili 30 kilometrov s 1400 metri višinske razlike. Med njimi sta bila tudi spusta z Liga v kolesarski park Pečno pri Kanalu in znameniti Downhill Avče, kjer so pred tremi leti izvedli zadnje mednarodno tekmovanje.

Nekdanji tekmovalec ŠKTD Avče in zdaj izšolani gorsko kolesarski vodnik Tadej Humar aktualni trenutek ocenjuje takole: “Nadaljevanje organiziranja tekmovanj v spustu je za nas prehud zalogaj. Postal je že standard, da morajo imeti tekmovalci za prevoz na voljo sedežnico. Mi tega ne moremo zagotoviti. Pred tem je treba legalizirati proge, da bi lahko uredili vsaj označevanje in osnovno infrastrukturo. Do tedaj pa s takšnimi akcijami lahko promoviramo gorsko kolesarjenje v našem - za to dejavnost - zelo primernem okolju.”

Ledine - ostale najboljše uvrstitve, absolutno, moški: 2. Boštjan Brelih (25,26), 3. Simon Čibej (26,04); ženske - 2. Špela Škrajnar (34,19), 3. Daša Mlakar (34,45); zmagovalci, člani A - Alen Štucin; B - Dejan Petrič; mladinci - Simon Čibej; veterani A - Robert Blaznik; B - Ivo Žakelj; C - Jože Rogelj.

Med udeleženci je bil tudi domačin Miha Jakopič, trener v najuspešnejšem slovenskem gorsko kolesarskem klubu Rajd, bolj znanem kot Unior Tools, ki poudarja, da je mogoče storiti še kaj več: ”Postopki za legalizacijo, označitev in ureditev gorsko kolesarskih prog in poti so zahtevni in dolgotrajni, vendar izvedljivi. Najlažja pot je skozi dvonamensko rabo planinskih poti. Zgled, kako se jih da urediti, je okolica Črne na Koroškem, seveda pa je nujno sodelovanje lokalnih športno-turističnih pobudnikov in občin.”

Manj težav imajo cestni kolesarji, ki tekme lahko legalno izpeljejo s krajšimi cestnimi zaporami. Na Primorskem so se za zaključek pomerili na dveh Vzponih - za pokal Tanje Žakelj iz Spodnje Idrije na Ledine in iz Vrhovelj na Sabotin.

Sabotin - ostale najboljše uvrstitve, absolutno, moški - 2. Anej Likar (15,49), 3. Tomi Iskra (15,52); ženske: 2. Ivanka Škerlj (20,21), 3. Katerina Saksida (obe Brda) 25,11; zmagovalci kategorij, veterani, A - Peter Brovč (Pantal); B - Marjan Gabrijelčič (Djak); C - Matjaž Kovač (Izvir Vipava); E - Marko Danevčič (Brda); D - Boris Kampuš Izvir V.); F - Robert Mulej ; G - Artur Clemente; H - Zorko Cigoj; I - Marko Saksida (vsi Brda).

V štiri kilometre dolg klanec s 500 metri višinske razlike se je proti cilju na Ledinah zagrizlo 40 kolesarjev. Po 25 minutah je zmagal član MBK SportR.si iz Črnega vrha nad Idrijo Robert Blaznik. Med dekleti je slavila domača olimpijka Tanja Žakelj (27,06), ki je prvo zasledovalko prehitela za sedem minut.

Do vrha Sabotina so kolesarji, ki jih je povabilo KD Brda, že dvajsetič premagali 7,5 km vzpona s 300 metri višinske razlike. Tokrat se jih je zbralo 47. Absolutno najboljši čas, dobrih 15 minut (15,42), je postavil član kobariške Soče Gašper Koren. V ženski konkurenci je slavila članica Izvira Vipave Ivanka Škerlj (17,55).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano