Madrid načrtuje volitve v Kataloniji januarja

Španski premier Mariano Rajoy se je na srečanju z vodjo opozicijskih socialdemokratov Pedrom Sanchezem dogovoril, da bi januarja v Kataloniji izvedli regionalne volitve. To naj bi bil del izrednih ukrepov, ki naj bi jih španska vlada uvedla ob načrtovani začasni odpravi avtonomije Katalonije.

Španski premier Mariano Rajoy Foto: Wikipedia
Španski premier Mariano Rajoy Foto: Wikipedia

MADRID > Cilj teh ukrepov mora biti “ponovna vzpostavitev normalnosti, pravne države in samouprave”, sta se strinjala Mariano Rajoy in Pedro Sanchez.

Dogovor o predčasnih volitvah v Kataloniji je danes za nacionalno televizijo potrdila tudi predstavnica socialistov Carmen Calvo.

Španska vlada bo predvidoma v soboto na izrednem zasedanju odločila, s kakšnimi konkretnimi ukrepi namerava ustaviti načrte katalonskih oblasti za razglasitev neodvisnosti.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost. Konkretne ukrepe mora potrditi še senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino. To naj bi se zgodilo do konca oktobra.

V Rajoyjevi stranki so nakazali, da imajo katalonski “separatisti” še vedno čas, da se odrečejo svojim prizadevanjem za neodvisnost in se tako izognejo odpravi avtonomije Katalonije.

“Dokler neodvisnost ne bo razglašena in če bo Puigdemont popustil, potem imamo prostor za manevriranje,” je dejal Fernando Martinez-Maillo, ki velja za tretjega človeka v Ljudski stranki.

Dokler se španski senat ne sestane glede pobude vlade za uvedbo neposredne uprave v Kataloniji, Puigdemont lahko “spremeni smer in se vrne v ustavne okvire,” je dodal poslanec.

STA


Najbolj brano