28. Liffe: od stare Jugoslavije prek Benetk do Francije (skoraj ves svet)

Imejte veliko pijače, tablet, ki vas ohranijo budne, in pokličite varuške: “Liffe je tu!” Tistim, ki že od nekdaj spremljajo festival, in tistim, ki bodo letos na novo krščeni, se obeta ogromno tega, kar so za izredne filme, z nagradami ali brez njih, razglašali drugi festivali. In še mnogo drugega.

Oblika vode
Oblika vode 

Benetke: zmagovalec Guillermo Del Toro z najnovejšim filmom Oblika vode (The Shape of Water), nagrajeni scenarist Martin McDonagh ... Cannes: zmagovalec žirije Andrej Zvjagincev s filmom Brez ljubezni (Neljubov), režiser Yorgos Lanthimos ... Trije moderni slovenski filmi, prerez stare in moderne francoske kriminalke, pregled filmov, posnetih v Jugoslaviji posebnega leta 1967 ... In to je le naštevanje poglavitnega dela programa. Festival se bo odprl s filmom Luce GuadagninaPokliči me po imenu (Call Me By Your Name). Gre za pri kritikih toplo sprejeto dramo o ljubezni med dvema fantoma. Festival bo tudi letos mnogo bolj obsežen kot včasih, namreč v različnih dvoranah, od Cankarjevega doma, Kina Komuna, Kinodvora, Slovenske kinoteke, Kina Šiška, Maribora, Mestnega kina Metropol v Celju ter do teatra Antona Podbevška v Novem mestu. V teh kinodvoranah si bodo gledalci v dvanajstih dneh lahko ogledali skupno 97 celovečercev. 28. Liffe bo letos trajal od 8. do 19. novembra.

Če naredimo malo reda: festival se še vedno loči v sekcije. Tu so Perspektive, kjer enajst filmov tekmuje za nagrado vodomec. Predpremiere: filmski vrhunci, ki so vsaj načeloma odkupljeni za predvajanje v Sloveniji (stvari niso nujno tako črno-bele, a načeloma velja, da če želite videti, česar nikoli poslej ne boste videli v kinu, potem se te sekcije ne izogibajte). Kralji in kraljice: dela prepoznavnih mojstrov filma. Ekstravaganca: letos prinaša le štiri filme (ker so tudi nekateri francoski krimiči precej ekstravagantni.) Evropa na kratko: program evropskih kratkih filmov. Kinobalon: sklop za mlade gledalce. Fokus: sodobna francoska kriminalka. Retrospektiva: francoska klasična kriminalka. Posvečeno - čarobnemu letu 1967 jugoslovanskega filma.

Med spremljevalnim programom bodo med mnogimi tudi naslednji dogodki: seminar o branju in ocenjevanju filmskega scenarija, potem seminar za mlade MAF oziroma Mad About Film. Evropski parlament bo podelil nagrado lux (nekaj filmov v tem sklopu se bo predvajalo brezplačno). Kinotripova mladinska žirija bo podelila svojo nagrado. Matic Majcen bo poleg predavanja o filmski kritiki predstavil tudi 4. Mednarodni tekmovalni program glasbenih videospotov ... Na kratko: med dogodki bo poskrbljeno za mnogo različnih pogledov filmskega ustvarjanja in udejanjanja za mnoge različne starostne skupine; predvsem pa bo veliko možnosti za vse tiste, ki se želijo česarkoli glede ustvarjanja filmov naučiti.

Kratka in nujno nepopolna opomba glede še nekaterih avtorjev in filmov, ki bi jih (osebno) hotel ujeti - brez nepotrebnih predolgih razlag. In v smislu potovanja po svetu. Vsi trije slovenski moderni filmi - DružinaRoka Bička, IvanJaneza Burgerja, Slovenija, Avstralija in jutri ves svetMarka Naberšnika. Fino se imamo (Quality Time) Daana Bakkerja - črni humor a la Monty Python. Konec poletja (Ba Yue) Zhang Daleija - odraščanje na Kitajskem v devetdesetih letih. Kralj (Rey), režiser Niles Atallah - v zgodbi o neznancu, ki trdi, da je patagonski kralj, uporaba različnih načinov vizualizacije. Menashe, režiser Joshua Z. Weinstein - odraščanje po judovsko, s humorjem v stilu Woodyja Allena. Nisem čarovnica (I Am Not a Witch), režiser Rungano Nyoni - Afrika, antropološko. Kabinet čudes (Wonderstruck), režiser Todd Haynes - ker je Todd Haynes. Nikoli zares tukaj (You Were Never Really Here) Lynne Ramsay - nagrada za scenarij in igro Joaquina Phoenixa v Cannesu. Ornitolog (O ornitologo) Joaoa Pedra Rodriguesa - naturalizem in mistika. Proti svetlobi (Hikari) Naomi Kawase - zaradi pričakovane nežne senzibilnosti in optimizma japonske režiserke. Tihi sen (Chun - mong) Zhang Luja - tragikomedija o treh moških in eni ženski v Seulu. Obdobje senc (Miljeong) Kima Yi Jonga - južnokorejski akcijski film. Naj trupla porjavijo (Laissez bronzes les cadavres) Helene Cattet in Bruna Forzanija - mešanica vesterna in gotske srhljivke. Projekt Florida (The Florida Project) Sean Baker - socialno dno na Floridi.

Vstopnice so že v predprodaji, podrobnosti pa so na spletni strani http://www.liffe.si, Liffe si lahko načrtujete s pomočjo aplikacije Bananica na https://www.bananica.com.

PETER ZUPANC


Najbolj brano