EU: Tretjina delovno aktivnih žensk dela krajši delovni čas

Pomemben vidik usklajevanja poklicnega in družinskega življenja je možnost dela za krajši delovni čas, tega pa se poslužuje več žensk kot moških. Leta 2016 je v EU delež žensk znašal 32 odstotkov, moških pa devet odstotkov. V EU je stopnja brezposelnosti znašala za ženske nekaj manj kot devet odstotkov, za moške pa dobrih osem odstotkov.

 Foto: TAMINO PETELINSEK
Foto: TAMINO PETELINSEK

LJUBLJANA > Kot kažejo podatki Eurostata, se deleži žensk in moških, ki delajo krajši delovni čas, med državami članicami razlikujejo. Deleži oseb, ki delajo z delovnim časom, krajšim od polnega, so za ženske najvišji na Nizozemskem (77 odstotkov) in v Avstriji (47 odstotkov), za moške pa prav tako na Nizozemskem (26 odstotkov) in Danskem (17 odstotkov). Za oba spola sta deleža najnižja v Bolgariji, in sicer dva odstotka.

V Sloveniji se krajšega delovnega časa poslužuje 13 odstotkov žensk in šest odstotkov moških.

Leta 2016 je v EU stopnja brezposelnosti znašala za ženske nekaj manj kot devet odstotkov, za moške pa dobrih osem odstotkov. V 14 državah članicah je bila stopnja brezposelnosti višja za ženske, v 13 pa za moške, le na Madžarskem sta bili stopnji enaki. Razlika v stopnjah brezposelnosti je bila največja v Grčiji in Španiji (21 odstotkov in pol žensk in 18 odstotkov moških).

V Sloveniji je bilo brezposelnih dobrih osem in pol odstotka žensk in sedem in pol odstotka moških.

Podatki so del digitalne publikacije Eurostata z naslovom Življenje žensk in moških v Evropi. Cilj statističnega portreta je primerjati moške in ženske v njihovem vsakodnevnem življenju.

STA


Najbolj brano