Filmi v letu 2018

Adijo, 2017, pozdravljeno, 2018. Seznam, ki sledi, je predvsem prečiščen pregled velikih filmov leta, torej tistih, ki bodo v kinodvorane, vsaj načeloma, pritegnili veliko gledalcev. Vendar je za ohranjanje ravnotežja naštetih tudi nekaj manj kakovostnih filmov. Omenjam tudi nekaj festivalov ter novih filmov azijskih režiserjev. Za vsakogar nekaj.

Mamma mia:  Here We Go Again
Mamma mia: Here We Go Again  

Januar: Zamolčani dokumenti (The Post) so drama s Tomom Hanksom in z Meryl Streep, režiral je Steven Spielberg. Zgodba govori o tem, kakšno vlogo so v pentagonskem škandalu odigrali tedanji časopisi. Drama je od prvih predvajanj dosegla izjemno priznavanje vseh gledalcev po vrsti. Tematika je politična in aktualna. Oskarjevski material.

Februar: prvi večji hit leta 50 odtenkov svobode (Fifty Shades Freed), poslednje nadaljevanje erotične sage, v kateri igra Dakota Johnson. Oboževalce bo v kina zašila Fantomska nit (The Phantom Thread), drama o modnem oblikovalcu, morda poslednji film nenadkriljivega Daniela Daya Lewisa. Režiral je Paul Thomas Anderson. Gre za še en oskarjevski material. V naša kina prihaja tudi - malce pozno - Jaz, Tonya (I, Tonya), biografska drama o “zlobni” drsalki na ledu z Margot Robbie v glavni vlogi. Začenja se Marvelova sezona: Črni panter (Black Panther) s Chadwickom Bosemanom v glavni vlogi - tokrat za spremembo temnopolt superheroj. Končno. Režiser Alex Garland bo v kina poslal prvi del filmske adaptacije romanov Jeffa VanderMeeraAnnihiliation. Knjiga je čudovita mešanica grozljivke in epa o tem, kako smo eno z naravo - toda napovednik je, resnici na ljubo, videti kot še ena uspešnica. Na Kitajskem bo v kina prišlo nadaljevanje velikega hita Monster Hunt 2, režiser je Raman Hui.

Od 15. do 25. februarja bo trajal 68. filmski festival v Berlinu, kjer bodo predstavili film režiserja Wesa AndersonaIsle of Dogs. Med drugim bodo predvajali tudi najnovejši film režiserja Gusa Van SantaDon't Worry, He Won't Get Far On Foot.

Marec: čas za pogon ZF-spektaklov vseh možnih podvrst. Ognjeni obroč: Vstaja (Pacific Rim: Uprising), nadaljevanje sage o gigantskih pošastih in gigantskih robotih, ki nas branijo. Prvi film je posnel Guilermo Del Toro, tega pa Steven S. DeKnight. Ready Player One je ZF-pustolovščina, postavljena v prihodnost, ko ljudje zares “živijo” le še v fenomenalni računalniški igrici. Film je po uspešnem (in zabavnem) romanu Ernesta Clinea posnel Steven Spielberg, ki je ponovno v fazi “en resen, en lahkoten film”. Polnočno sonce (Midnight Sun) je zgodba o dekletu, ki zaradi bolezni ne more na svetlobo, potem pa se z mladim kitaristom spusti v romantično avanturo. Igrata Bella Thorne in Patrick Schwarzenegger (prav ste prebrali, sin slavnega Arnolda). Prenovljen bo akcijski Tomb Raider z Alicio Vikander v glavni vlogi. Beri: poskus ženskega Indiane Jonesa.

Četrtega marca bo 90. podelitev ameriških oskarjev.

April: nova zgodba iz arzenala superherojev X Men: The New Mutants. Za zdaj se zdi, da zgodba bolj posega v polje grozljivk. Igra Maisie Williams. Polanimirani film Zajec Peter (Peter Rabbit) bo povedal zgodbo o uporniškem zajcu Petru in njegovih željah po sosedovem vrtu (film je prirejen po zgodbah Beatrix Potter). Ni znano, kdaj bo prišel v kina The Modern Ocean režiserja Shanea Carruthsa, morda bo na sporedu sredi leta. Tisti, ki pomnimo Upstream Color, precej pričakujemo ta drugi režiserjev film - igra Tom Holland.

Maj: Marvel jadra v svoj največji ep The Avengers: Infinity War.Animal Crackers je animacija o očetu, ki podeduje cirkus. A Star is Born je muzikal z Bradleyem Cooperjem. Han Solo bo povsem neodvisen glavni junak v spin offu Vojne zvezd, Solo: A Star Wars Story. Igra Alden Echrenreich.

Korejski režiser Lee Chang - Dong bo v kina poslal film Burning, posnet po zgodbi Harukija Murakamija. Zelo možno, da bo film na ogled v Cannesu. Kjer bo morda tudi na ogled The Man Who Killed Don Quixote režiserja Terryja Gilliama ... Da, to je tisti slaven nesrečni projekt, ki ga leta ponovnih poskusov niso mogla oživeti.

71. filmski festival v Cannesu bo sicer trajal od 9. do 20. maja.

Junij: neuravnovešen in ostrojezičen ... ter nižjeproračunski ... superjunak Deadpool 2 ter Pixarjevi animirani The Incredibles 2 (prvi napovednik, ki predstavlja dojenčka v super družini, je bil izredno gledan). In največji med temi, pri nas morda do 50 tisoč gledalcev, Jurski park: Padlo kraljestvo (Jurrasic World: The Fallen Kingdom) je vrnitev na otok dinozavrov, tokrat celo z Jeffom Goldblumom.

Julij: To je mesec, ko si kina lahko že kar rezervirajo gnečo, mesec res velikih hitov: nadaljeval se bo animirani film Hotel Transilvanija (Hotel Transylvania) in v tretje gre vedno zelo rado. Veliki bum: Mamma Mia: Here We Go Again je nadaljevanje poletnega hita v ritmu melodij Abbe. Meryl Streep je spet tu. Misija nemogoče 6 (Mission Impossible 6) bo stregla z divjim kaskaderstvom Toma Cruisa. Alita: The Battle Angel je priredba japonskega stripa mange v režiji Roberta Rodrigueza (film je najprej hotel snemati James Cameron).

Avgust: The Predator je priredba znanega hita o izvenzemeljski pošasti, igra Boyd Holbrook. Cristopher Robin je družinski film, v katerem igra Ewan McGregor. Asociacija na medvedka Puja je pravilna. Cristopher je odrasel in se vrne v gozd svoje mladosti. Barbie je animirana pripoved o ... slavni lutki, izgnani iz Barbielanda, ker ni dovolj lepa. Ta film bi lahko bil pri nas vsaj srednje velik hit. Akcijski Meg režiserja Jona Turtletauba govori o prazgodovinskem morskem psu Megalodonu. To ne bo novo Žrelo (The Jaws), gre pa v to smer.

September: Robin Hood - nova zgodba oziroma vrnitev k originalu. Igrajo Taron Eggerton, Jamie Foxx in Jamie Dornan. Animacija Smallfoot - majhen jeti odkrije nekaj, za kar so vsi mislili, da ne obstaja. Ljudi. Zagotovo bo hit.

Predvidoma bo septembra na sporedu 21. Festival slovenskega filma.

Oktober: Prisikal in zastrupljal bo Venom. Gre za nasprotnika Spider-Mana in občasnega sodelavca, ki dobiva samostojen film. Primite se za bližnjo lijano, prihaja igrana različica filma Jungle Book. Kje so moji tatuji? - The Girl In The Spider's Web je nadaljevanje filma po romanih Stiega Larssona. Lisbeth Salander je tokrat Claire Foy. Režiser Damien Chazelle (La la land) bo v kina poslal svoj najnovejši film First Man, biografijo astronavta Neila Armstronga.

November: Imeli bomo novo priredbo Disneyjeve Mulan, ta je lahko vsaj relativen hit. X-Men se bodo posvetili Temnemu Feniksu oziroma Dark Phoenix (igra Jennifer Lawrence). Tu bo nova priredba Dr. Seussovega Grincha (nekoč je v tej vlogi razsajal Jim Carrey) in tu bo ponoven izlet v detektivske vode, Holmes in Watson ... Gre za komedijo izpod peresa Etana Cohena, igra Will Ferrell. Zagotovo največji film novembra bo prednadaljevanje Harryja Potterja, Fantastične zveri (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindewald).

V Sloveniji bomo zadihali v ritmu filma na 29. Liffu.

December: In potem, še enkrat bum, december! Spider-Man: Into the Spider - verse je animirani film o temnopoltem Spider-Manu, Milesu Moralesu. Mortal Engines pomeni vrnitev na novoletna filmska platna producenta Petra Jacksona - svet prihodnosti, v katerem se velika mesta premikajo po puščavah in lovijo ter jedo mala mesta. (Svet je veličastno zgrajen in ta film je lahko paša za oči.) Marry Poppins, varuška, ki leti, se bo vračala v družinske domove in glasbena drama Bohemian Rhapsody bo kljub težavam z režiserjem Bryanom Singerjem menda poletela med nas in nam povedala, da smo še šampioni (Gre za biografijo Freddyja Mercuryja).

Nekaj azijskih filmov: južnokorejski režiser Joon - Ho Bong (Snowpiercer, Okja) bo najverjetneje dokončal svoj najnovejši film Parasite. Najavlja se nadaljevanje največjega modernega hita na Kitajskem Wolf Warrior 3, režiral bo Jackie Wu Jing. Donnie Yen bo igral v (predvidoma) parodiji na filme Brucea LeejaEnter the Fat Dragon. Zhang Yimou bo dokončal svoj film Shadow - menda filmska vrnitev v bolj lirične vode. Japonski režiser Takashi Miike bo dokončal film Laplace's Witch.

PETER ZUPANC


Najbolj brano