Slovenski filmi v letošnjem letu

Kaj se bo letos dogajalo s slovenskim filmom v predprodukcijski fazi? Predvidoma bo dokončanih šest novih slovenskih filmov, od tega trije prvenci, plus še pet celovečernih dokumentarcev. Med drugim gre za filme režiserk in režiserjev Urše Menart, Sonje Prosenc, Metoda Pevca in Mihe Čelarja. To še ni vse.

Vlado Kreslin Foto: Andraž Gombač
Vlado Kreslin Foto: Andraž Gombač

Začeli bodo snemati pet celovečercev in dva dokumentarca, v realizaciji pa je osem filmov. Retrospektive slovenskih filmov si bodo lahko ogledali v osmih evropskih državah, na podlagi novega ukrepa o povračilu finančnih sredstev tujim producentom ob snemanju v Sloveniji pa so pri nas snemali tri projekte. In letos se je meja odobrenega denarja za posamezen film zvišala na približno 800 tisoč evrov.

Te podatke je pred javnostjo pred kratkim razgrnil Slovenski filmski center. Do neke mere ti podatki tudi razgrinjajo, kaj se bo letos dogajalo na 21. Festivalu slovenskega filma - čeprav bo seveda na ta festival prijavljenih veliko več filmov, tudi tistih, ki so nastali brez javnih sredstev.

Osredotočimo se na celovečerce.

V nastajanju: Jezdeca režiserja Dominika Menceja. Anton in Tomaž vsak iz svojih razlogov oponašata junake iz filma Goli v sedlu (Born to be Wild). Inventura režiserja Darka Sinka je komični triler o moškem, ki ima več sovražnikov, kot si je mislil. Nočni kvartetVinka Möderndorferja govori o naključnem srečanju dveh parov zakoncev. Nekoč so bili ljudjeGorana Vojnovića je film o Leu in Vučku, ki po naključju ukradeta tovornjak, poln beguncev. KorporacijaMateja Nahtigala govori o slovenskem mestu, ki ga obvladuje korporacija. Gajin svetPetra Bratuše je film o mladi Gaji, ki se z družino postavlja na noge, potem ko jo zapusti mama. To delo je v javni lastiAmirja Muratovića je dokumentarec o Ivanu Cankarju. AntigonaJanija Severja je dokumentarec, ki združuje odlomke iz dramskega besedila in pogovore z evropskimi politiki in misleci.

Posneli jih bodo letos: ZadušnicaMatjaža Ivanišina govori o pripovedovanju zgodb o smrti pri nenavadni zadušnici. Ne pozabi dihatiMartina Turka je drama o mladem Klemnu, ki se mu življenje postavi na glavo, ko si njegov starejši brat najde dekle. Vsi proti vsemAndreja Košaka govori o podkupljivem županu, ki ob izgubljanju volitev najde zanimivejše načine pridobivanja glasov. PolsestraDamjana Kozoleta govori o polsestrah, ki morata živeti skupaj, dokler ne spoznata, da imata več skupnega, kot si predstavljata. Igor Šterk bo snemal dokumentarni film Septembrska klasa o zadnji generaciji jugoslovanskih vojaških nabornikov.

Letos bodo končani: Zgodovina ljubezniSonje Prosenc o dekletu, ki med žalovanjem za materjo odkrije resnico o njeni aferi. Ne bom več luzerkaUrše Menart govori o težavah zelo poznega odraščanja. PoslediceDarka Štanteta je film o težavnem osemnajstletnem Andreju, ki je poslan v vzgojni zavod. Jaz sem FrenkMetoda Pevca je film o ostankih socialističnih vrednot, soočenih z nenavadno zapuščino.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča se dogajajo sredi 20. stoletja v Benečiji - mizar, ki sluti, da se mu je življenje odvrtelo v prazno, sreča nabiralko kostanja.

Goli sinopsisi so lahko zavajajoči, toda zdi se, da se kar precej zgodb dotika tematike življenja v prazno ali iskanja smisla življenja. In kot zanimivost: med 22 tukaj omenjenimi režiserskimi imeni so tri režiserke. To je veliko več kot pred petnajstimi leti, ko je Maja Weiss postala prva režiserka Slovenije - vendar še zdaleč ni enakopravno. Je pa tudi precej podobno povprečju zadnjih nekaj let. Le približno deset odstotkov slovenskih celovečernih filmov posnamejo ženske.

Letos dokončani dokumentarci: iOtok Mihe Čelarja govori o otoku Biševu, ki mu grozi izumrtje. Krvno maščevanjeMarije Zidar govori o albanskem krvnem maščevanju. NikitaSiniše Gačiča je film o Cristini Pinto, edini ženski med neapeljskimi ribiči ... in edini ženski med morilci mafijskega klana. In nenazadnje: VladoMirana Zupaniča je film o Vladu Kreslinu.

PETER ZUPANC


Najbolj brano