Frances McDormand - izvir nenavadnih vlog

Ženska nedoločljive starosti - a ne mlada - se ustavi pred tremi velikimi potrganimi reklamnimi panoji in razmišlja. Očitno ima idejo. Ko se znajde v mestu, odkupi reklamna mesta ... in naslednji dan se škandal zares začne. Na plakatih piše po vrsti nekako takole: “Moja hči je bila posiljena, medtem ko je umirala. Šerif, kaj počneš - zakaj storilec ni za zapahi?”

Frances McDormand Foto: Vir: Wikipedia
Frances McDormand Foto: Vir: Wikipedia

Tako se začne film Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), v katerem glavno žensko vlogo odigra Frances McDormand.

Mildred iz filma Trije plakati pred mestom je vulgarna, možata, očitno ne preveč dobra mama (ali žena), naklonjena nasilju in nasploh povsem antisocialnim rešitvam svojih težav. Je belo smetje, white trash (prava mama sicer posvojene igralke Frances McDormand je morda - recimo precej verjetno - bila belo smetje). Film se niti najmanj ne trudi, da bi junakinjo olepšal. Obstajajo trenutki, ko jo občuduješ. Recimo, ko pikro nagovori duhovnika. Ali trenutki, ko bi jo najraje zadavil, ker so njene odločitve ali reakcije tako očitno napačne. Oh, lahko bi pisali eseje o junakinji filma Trije plakati pred mestom, a pravzaprav bi lahko pisali eseje skoraj o vsaki vlogi, ki jo odigra Frances McDormand, ki je očitno sposobna še tak stereotip napolniti z nečim življenjskim. Te sposobnosti se zaveda in je nanjo tudi ponosna.

Frances je bila rojena leta 1975 in svoje prave mame ne pozna. Posvojila sta jo lokalni pastor in njegova žena, medicinska sestra. V rani mladosti se je nenehno selila. Po šolanju je več stvari vplivalo na filmski začetek: prvič - in še zdaleč ne zadnjič - je igrala v filmu bratov CoenBlood Simple (1984), obenem je spoznala Joela Cohena, s katerim sta se kasneje poročila (par sta še zdaj, imata dva otroka). Brata Coen sta ji nekoliko kasneje tudi ponudila vlogo, po kateri jo ves svet najbolj pozna: v filmu Fargo (1996) igra visoko nosečo policistko neobičajnega optimizma in vljudnosti. Za to vlogo je dobila oskarja.

V resnici je igrala v mnogih cenjenih ali vsaj iz tega ali onega razloga znanih filmih: Darkman, Kratke zgodbe (Short Cuts), Skoraj popularni (Almost famous), Laurel Canyon. Nenazadnje se je znašla celo v Transformerjih: Temna stran meseca (Transformers: Dark of the Moon). Pravi, da je velikokrat igrala pomočnike temnim oziroma moralno oporečnim moškim. (Po drugi strani je prav ona moralni center filma Fargo.) Je dobitnica vseh največjih nagrad igre ... oskarja, nagrade tony za gledališko igro in nagrade emmy za vlogo v TV-seriji. Nikoli ni nehala igrati v gledališču, in to še vedno počne. In nikoli se ni naveličala nenavadnih ali težavnih vlog. Očitno so to vloge, ki jo najbolj privlačijo. Običajnost je ne zanima in tudi njeno zasebno življenje ni glamurozno ali enodimenzionalno. Menda je delo njenega publicista, da pove ljudem, naj jo pustijo pri miru - in če je naprošena za avtogram, svoje oboževalce raje objame, kot jim na papir napiše svoje ime. Iz vsega, kar počne, veje gotovost, da je v lastnem delu treba pokazati kompleksnost sveta, da ne moreš biti zadovoljen ali se zadovoljiti s preprostimi odgovori.

Vlogo Mildred v filmu Trije plakati pred mestom je odigrala z mislijo na filme Johna Wayna, Johna Forda in Marlona Branda. Vsekakor je nekaj kavbojskega v njenem nastopu - Mildred je oseba, ki je vsekakor v stalnem revolveraškem dvoboju s svetom ali pa je vsaj nanj pripravljena. Nominacija za vlogo v filmu Trije plakati pred mestom je bila zapečatena - to je vloga, ki jo je režiser Martin McDonagh napisal posebej zanjo. Ne bi bilo prav nič neverjetno, če bi zanjo dobila še drugi oskarjevski kipec.


Najbolj brano