Aretirali šest orožnikov, zaprli orožniško postajo

“Fantje, ustvaril sem kriminalno združbo, naredili smo piramido, smo nedosegljivi.” To je le stavek iz prisluhov, “ujetih” med pogovori na orožniški postaji v italijanski Piacenzi. Glavni akterji pogovorov pa so bili prav ... orožniki. Šest so jih aretirali, štirje se morajo javljati na policiji oziroma se zadrževati doma. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so v Italiji zaradi kriminalnih poslov zaprli orožniško postajo.

Posle z zaseženo drogo, ki so jo predajali razpečevalcem, so tudi 
ovekovečili.
Posle z zaseženo drogo, ki so jo predajali razpečevalcem, so tudi ovekovečili. 

PIACENZA > V kriminalne posle naj bi bilo skupno vključenih 23 ljudi. “V tej orožniški postaji ni bilo nič zakonitega,” je po končani akciji povedala tožilka Grazia Pradella, ki je poudarila, da te ljudi le s težavo naslavlja z besedo orožniki. Kriminalna dogajanja so imela takšne razsežnosti, da so bili prisiljeni zapreti orožniško postajo, saj samo eden od zaposlenih ni bil vpleten. Kazniva dejanja, ki jih očitajo orožnikom, so raznovrstna in dejansko značilna za kriminalne združbe.

Od trgovine z drogo do izsiljevanja

Vpleteni so bili v izsiljevanja, trgovanje z drogo, nelegalne aretacije, trpinčenja, seveda pa jim očitajo tudi zlorabo položaja in ponarejanje dokumentacije. Minister za obrambo Lorenzo Guerini - orožniki so namreč del obrambnega ministrstva - je zgrožen nad tem, kar so si privoščili na postaji v Piacenzi in je vrglo senco na vse zaposlene, ki svoje delo opravljajo pošteno in v skladu z zakonom.

Večino dejanj naj bi osumljeni zagrešili v času korona krize. “Medtem ko je mesto Piacenza štelo mrtve, so ti orožniki z zaseženo drogo zalagali razpečevalce, ki so zaradi poostrenih ukrepov ostali brez nje,” je povedala tožilka Pradella.

Izkupiček ni bil majhen.

Prav zaradi sumov, da se na orožniški postaji dogaja nekaj neobičajnega, so po usmeritvah tožilstva nastavili prisluškovalne naprave. In posnetki so več kot zgovorni, prav tako fotografije, na katerih so se zdaj že odpuščeni orožniki nastavljali s šopi bankovcev in drogo. “Našli smo še nekoga, ki je zdaj pod nami. Ta gre do razpečevalcev in jim reče: od zdaj naprej boste prodajali samo drogo, ki jo bom dobavljal jaz, sicer ne boste delali. In drogo bomo dali mi,” je še en izsek iz prisluhov.

Delo so imeli le “njihovi” razpečevalci

Sicer pa so bili zadnji meseci le vrhunec kriminalnega dogajanja, ki se je začelo že pred tremi leti. Eden od orožnikov naj bi se takrat s pomočjo razpečevalca začel ukvarjati s preprodajo večjih količin droge. Sledile naj bi številne aretacije, ki so služile bolj ali manj temu, da si je orožnik priskrbel dovolj veliko količino droge za preprodajo. Razpečevalci, ki niso želeli sodelovati z orožniki v njihovi mamilarski mreži, pa so bili pogosto brutalno pretepeni.

Orožniška postaja v Piacenzi je zaprta, saj so bili v kriminalne posle vpleteni praktično vsi zaposleni.

V hišnem priporu je končal tudi komandant orožniške postaje. Preiskovalci - v akciji je poleg policije sodelovala tudi finančna straža - so med drugim enemu od orožnikov zasegli vilo z bazenom, avtomobil, motor in 24 transakcijskih računov.


Najbolj brano