Policija po konopljo kar s helikopterjem

V teh dneh v pokrajini ob Muri brnijo različni kmetijski stroji, tudi kombajni, policisti pa so se ukvarjali s posebno žetvijo. Pridelek prepovedane konoplje so morali odpeljati s policijskim helikopterjem, trojica pridelovalcev pa je končala v priporu. Posel, vreden približno dva milijona evrov, je splaval po ... Muri.

Pridelovalci so za nasad, dobro skrit očem, vzorno skrbeli. Foto: PU Murska Sobota
Pridelovalci so za nasad, dobro skrit očem, vzorno skrbeli. Foto: PU Murska Sobota

LENDAVA > Ko je lendavskim policistom prišlo na uho, da je izven naselja Benica večji nasad prepovedane konoplje, so skupaj z murskosoboškimi kriminalisti šli v akcijo. Na skoraj neprehodnem terenu so postavili zasede in v ponedeljkovih popoldanskih urah se jim je čakanje obrestovalo. V nasad so prišli trije moški, stari 40, 45 in 48 let, vsi so slovenski državljani. Pridržali so jih zaradi suma, da so vpleteni v nedovoljene posle z drogo. Zasegli pa so jim tudi vozilo, s katerim so se pripeljali.

Trdo delo pa se je za policiste šele začelo. V nasadu na otoku reke Mure so našteli 2650 sadik, visokih od 80 do 110 centimetrov, in jih v nadaljnjem postopku zasegli. Še prej pa so jih morali porezati. Ker je bil dostop do nasada zelo otežen, je pri odvozu konoplje priskočil na pomoč policijski helikopter, del prevoza rastlin pa je opravil traktor. Rastline so bile po ugotovitvah preiskovalcev skrbno negovane in gnojene, vode pa jim, glede na bližino Mure, ni primanjkovalo.

Že preliminarni test je pokazal, da gre za konopljo, ki je na seznamu prepovedanih drog, in ne za industrijsko. Po ocenah preiskovalcev bi osumljenci pridelali vsaj 600 kilogramov zelo kakovostne marihuane, vrednost takšne količine na trgu pa znaša približno dva milijona evrov.

Iz posla ne bo nič, saj bo konoplja šla v uničenje, vsem trem osumljencem pa je preiskovalni sodnik po končanem zaslišanju odredil pripor. Svoje nedovoljeno kmetovanje bodo morali pojasniti v sodnem postopku, grozi pa jim od enega do deset let zapora.


Najbolj brano