Letos več otrok tako v vrtcih kot v šolah

Jutri se začenja novo šolsko leto in v razrede se vračajo vsi učenci in dijaki. Prvi šolski dan bo posebno doživetje za 21.366 slovenskih prvošolk in prvošolcev, čeprav letos veljajo določene omejitve pri izvajanju preventivnih ukrepov zaradi novega koronavirusa. V prvih dneh bo v okolici šol tudi več policistov in redarjev, ki bodo skrbeli za prometno varnost.

Za mnoge prvošolčke bo jutrišnji dan posebno doživetje. Foto: Leo Caharija
Za mnoge prvošolčke bo jutrišnji dan posebno doživetje. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Kljub negotovosti, kako se bo začelo novo šolsko leto, je pred dnevi padla odločitev, da se jutri vračajo v šole vsi učenci in dijaki. Ob tem je Nacionalni inštitut za javno zdravje izdal priporočila za nošenje zaščitnih mask, v katerih med drugim predlaga, naj v tem tednu vsi učenci v osnovni šoli v skupnih prostorih nosijo maske. Bodo pa vsak teden pripravili epidemiološko oceno tveganja in na tej podlagi pripravili navodila za uporabo mask v naslednjem tednu.

Cilj: 95 odstotkov štiri- do petletnikov v vrtcih

V lanskem šolskem letu je bilo v vrtce vključenih 82,7 odstotka otrok. Letos je delež vključenih štiri- do petletnikov 94,1 odstotka, lani pa 93,5 odstotka. Na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo in šport si želijo, da bi se to dvignilo na 95 odstotkov, s čimer bi tudi dosegli cilj EU 2020.

Osnovne šole bo v tem šolskem letu obiskovalo predvidoma 190.990 učenk in učencev (lani 187.476), od tega bo šolski prag prestopilo 21.366 prvošolk in prvošolcev (lani 20.796). V 27 osnovnih šol s prilagojenim programom in 21 enot s prilagojenim programom pri osnovnih šolah bo predvidoma vključenih 3335 otrok.

V 15 zavodov za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo predvidoma vključenih 87 otrok (vrtec), 915 učenk in učencev ter 273 dijakinj in dijakov. V domsko vzgojo bo predvidoma vključenih 866 otrok in mladostnikov.

Srednje šole bo obiskovalo približno 73.900 dijakinj in dijakov, kar je nekoliko več kot v minulem šolskem letu, ko jih je bilo 72.891. Od tega jih bo v prvih letnikih približno 21.000, lani jih je bilo 20.450.

Preventivna akcija in poostreni nadzori

Agencija za varnost prometa bo jutri v jutranji prometni konici na nekaterih večjih križiščih po Sloveniji izvajala terensko akcijo, s katero želi voznikom sporočiti, da se na ceste znova vračajo številni šolarji. Akcija bo potekala tudi v Kopru. Voznike bodo opozarjali na začetek pouka, pomen pripetosti z varnostnim pasom in nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

V preventivno akcijo se vključuje tudi 182 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. V dneh pred začetkom pouka so pregledovali šolske poti in signalizacijo ter pripravljali načrte šolskih poti. V prvih dneh šole bodo na izpostavljenih mestih v okolici šol otroke varovali tudi prostovoljci. Kot vsako leto pa bodo dogajanje v prometu pozorno spremljali tudi policisti in kaznovali kršitelje.


Najbolj brano