Poskus odvzema orožja kot zažigalna vrvica

Trije pomembni dogodki so leta 1990 tlakovali pot samostojni Sloveniji: sprejetje ustavnih amandmajev, ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in plebiscit o samostojnosti države.

Ladislav Lipič med nagovorom sodelujočih na okrogli mizi. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Ladislav Lipič med nagovorom sodelujočih na okrogli mizi. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Prav o teh dogodkih in spremljajočih okoliščinah so spregovorili na včerajšnji okrogli mizi v Kopru, ki sta jo pripravili območni združenji veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov ter Slovenske Istre. V prelomnem obdobju so kljub pritiskom uspeli obdržati velik del orožja in streliva teritorialne obrambe, zelo pomembna pa je bila v tistem obdobju vloga MSNZ.

Po besedah predsednika Združenja veteranov vojne za Slovenijo Ladislava Lipiča je bil poskus odvzema orožja zažigalna vrvica, da se je začelo razmišljati o odporu JLA, saj so slutili, da bo uporabila silo. Tako v TO kot takratni milici so razpolagali s približno 80.000 kosi orožja, ki so ga nato uporabile obrambne enote. MSNZ pa je po Lipičevih besedah odigrala zgodovinsko vlogo, saj je bila povezava “zelene” in “modre” linije izjemnega pomena.

Prvi načelnik republiškega štaba TO Janez Slapar je opozoril, da so se prvi pokusi razgradnje TO začeli že v začetku leta 1990, dokončna odločitev o odvzemu orožja TO pa je bila najverjetneje sprejeta konec aprila 1990 na vojnem svetu v Beogradu. Ukrep premeščanja orožja je zelo razburil slovensko javnost, hkrati pa se je odpor do JLA povečeval.

Na okrogli mizi so sodelovali še drugi akterji, ki so bili vključeni v prelomne dogodke pred tremi desetletji. Opozorili so, da dejstva, ki jih navajajo v svojih knjigah in publikacijah, prevladujejo nad manipulacijami, ki jih generira predvsem politika.


Najbolj brano