Božiček in dedek Mraz, razmislita!

Božiček in dedek Mraz sta rešena! Zrahljani ukrepi so vsaj za nekaj dni vrnili življenje v nakupovalne centre, dame bodo lahko božično in silvestrsko večerjo za svojo ožjo družino kuhale v novi večerni obleki in novih čevljih, s sveže prebarvanimi lasmi. Otroci ne bodo prikrajšani za še eno škatlo kock, če jih starši niso pravočasno uspeli naročiti v spletni trgovini. Zagotovo bo kdo kot zelo nujen ocenil tudi nakup novega avtomobila. Tako, za vsak slučaj, preden prihodnji teden po korenčku pride še palica in ponovno zaprtje javnega življenja. Da se bo lahko peljal vsaj do občinske meje, če že ne bo smel čez.

Premaknimo se kakšno prestavo nižje. Ne le v svetu, tudi v Sloveniji, na Primorskem imamo drugačno resničnost od tiste, ki jo prikazujejo prizori zadovoljnih zamaskiranih kupcev. Imamo - od centrov po kilometrih ne tako oddaljeno - podeželje, kjer prebivalci nimajo poštnih poslovalnic, da bi lahko oddali ali sprejeli kakšno darilno pošiljko, nimajo bankomatov (kaj šele bank!), da bi lahko dvignili denar in morda na sosednji kmetiji kupili nekaj dobrin, ki jih sami niso uspeli pridelati ... Nimajo optične povezave s svetom, še navaden internet ne pride povsod, marsikateri šolar o zoomu lahko samo sanja in se sprašuje, kaj je to.

Ne le v svetu, tudi na Primorskem imamo drugačno resničnost od tiste, ki jo prikazujejo prizori zadovoljnih zamaskiranih kupcev.

Toliko o tem, da smo vsi enaki in imamo vsi enake možnosti. In tistih nekaj kilometrov prepogosto pomeni skoraj nepremagljivo razdaljo do najbližjega mesta: ker nikoli ni dovolj denarja za krpanje lukenj na cestah, pluženje in še kaj. To niso težave, ki jih je naplavila zadnja epidemija, kopičijo se že leta in se poglabljajo.

Stiske šolarjev in njihovih staršev na podeželju v času šolanja na daljavo niso nič manjše kot v mestih, prej obratno. Vendar državni uradniki in odločevalci o tem ne razmišljajo. Verjetno se sploh ne zavedajo, da se življenje v naši državici odvija z zelo različnimi hitrostmi, čeprav ima otrok iz središča Kopra ali Nove Gorice na papirju enake pravice kot njegov sovrstnik z gorske kmetije. Kamor se sodobna tehnologija prebija zelo počasi - če se sploh. Vendar se iz Ljubljane tega ne vidi, pogosto tudi iz drugih manjših središč ne.

Božiček in dedek Mraz, začnita že zdaj razmišljati, kaj lahko storita v prihodnjih letih. Ne razmišljajta samo o kockah pod okrašenim drevesom ali o novem avtu v garaži ...


Preberite še


Najbolj brano