Vsi vodni bogovi ... pomagajte

Številna ljudstva po svetu poznajo molitev za dež in priprošnje božanstvom padavin. Stare civilizacije so to sploh poznale. Če ima Google prav, je v takratnem Egiptu dež nosila Tefnut, pri Majih ga je dajal Chaac in Baal je bil semitski bog, “zadolžen” tudi za dež. Vsi so imeli za verujoče vanje velik pomen, saj brez dežja ni vode in torej ne življenja.

Ampak da ne bi bile odvisne zgolj od muhastih božanstev, so si že starodavne civilizacije omislile sisteme preskrbo z vodo. Sploh v neugodnih okoljih, kot sta pusti Arabski polotok ali peščene sipine in skalovje vzdolž Nila. V prvem primeru govorimo o Nabatejcih, prebivalcih Petre v današnji Jordaniji. Znali so domiselno shranjevati vodo, ki so jim jo prinašali resda močni, vendar redki nalivi. Ob Nilu pa že dolgo bivajo Egipčani, za katere velja, da so zelo dodelali namakanje tal v suhem okolju. In če omenimo še Maje, glede na to, da smo omenili njihovega boga dežja: nekatera mesta te civilizacije so bila grajena na način, da je deževnica z ulic odtekala v umetna jezera in cisterne.

Najmanj nenavadno je, da se ob deževni pomladi ni pomislilo nekako zadržati vodo za namakanje v poletni vročini.

Še bi lahko naštevali primere iz preteklosti, ki učijo, kako zna človek v težkih pogojih poskrbeti za preskrbo z vodo. Ampak vrnimo se v sedanjost in v naša kraje, natančneje v spodnjo Vipavsko dolino. Tja, kjer si človek že leta težko zagotovi vodo za kmetijstvo. In kjer so v teh dneh, ko sicer še zmeraj ni tako suho in vroče kot v Egiptu in Jordaniji, razmere sploh kritične. Z namakalnim sistemom Vogršček, seveda.

Vsi odgovorni v tej zgodbi so trdili, da čeprav mora zadrževalnik zaradi popravil njegove pregrade ostati skoraj suh, vode za namakanje ne bo premalo niti poleti. Poletje je tu, vode pa je komaj kaj. Država zdaj išče zasilne rešitev, med tem pa naj zlasti vrtičkarji varčujejo z vodo. Kot da je rastline ne bi potrebovale ...

Seveda ni mogoče starodavnih tehnologij kar tako uporabiti tu in zdaj. Vendar je najmanj nenavadno, da se ob deževni pomladi ni pomislilo nekako zadržati vodo za namakanje v poletni vročini, sploh ker se je vedelo, da bo Vogršček ostal skoraj prazen Nabatejci bi gotovo znali svetovati.

Ampak ta trenutek je pozno in tudi sami smo žal verjeli odgovornim, da bo tako, kot so trdili. Zdaj pravijo, da bi najbolj pamagal obilen dež. Torej Tefnut, Chaac, Baal. Naj molimo k njim?


Preberite še


Najbolj brano