Izletniki na drugem tiru tvegajo, da jih povozi tovornjak

“Med vikendi in prazniki, ko prihajam na gradbišče, srečujem na dostopnih cestah kolesarje, sprehajalce, celo konjenike ... in to je nedopustno. To so ozke ceste in namenjene gradbišču. Konec maja, ko se v Glinščici začne glavni izkop, bodo tu res vsakih nekaj minut vozili tovornjaki,” znova opozarja generalni direktor 2TDK Pavle Hevka.

Niti dodatne velike table Prehod prepovedan ne zaležejo.  Foto: Katja Gleščič
Niti dodatne velike table Prehod prepovedan ne zaležejo.  Foto: Katja Gleščič

KOZINA > Ceste do gradbišč drugega tira v dolini Glinščice in drugod - skupaj jih je več kot 20 kilometrov - namreč polnijo sprehajalci in kolesarji z obeh strani meje, kljub temu da je gibanje po teh dostopnih cestah v času gradnje železnice prepovedano in predvsem zelo nevarno, opozarjajo na 2TDK.

V projektnem podjetju so poleg prometnih znakov za prepoved prometa postavili še dodatne velike opozorilne table, a ne zaleže. “Izletnike, ki kljub prepovedi uporabljajo te ceste, že pol leta opozarjamo. In njihovi odzivi so velikokrat neprijazni, ne upoštevajo opozoril, izpostavljajo sebe in naše gradbince nevarnosti,” dodaja Pavle Hevka.

160

evrov znaša globa za gibanje neupoštevanje prepovedi prometa na dostopnih cestah do drugega tira

Tudi med našim včerajšnjim preverjanjem spoštovanja predpisov na vstopu na staro cesto Kozina-Trst smo srečali nekaj kolesarjev. “Kako, prepovedano? Midva sva se pripeljala iz Idrije posebej zato, da greva do Trsta,” je spraševal kolesar. Kot kaže, izletnike zavedejo tudi zelene usmerjevalne table z napisom “Rekreacijska pot po trasi stare železnice” in bi jih kazalo začasno prekriti, saj jih uporabniki cest bolj upoštevajo kot prometne znake za popolno prepoved prometa.

“Vse dostopne ceste smo si že ogledali skupaj z investitorjem. Do zdaj smo kolesarje in pešce na dostopnih cestah do gradbišč opozarjali, da je gibanje tu prepovedano, globa za kršitelje pa znaša 160 evrov,” pravi vodja oddelka za promet na Policijski upravi Koper Igor Gjerkeš.

Pavle Hevka

generalni direktor 2TDK

“Izletnike, ki kljub prepovedi uporabljajo te ceste, že pol leta opozarjamo. In njihovi odzivi so velikokrat neprijazni, ne upoštevajo opozoril, izpostavljajo sebe in naše gradbince nevarnosti.”

Pripravljajo dan odprtih vrat za ogled gradbišč na trasi drugega tira

“Izletnike pozivamo, naj počakajo do leta 2026, ko bo gradnja končana in jih bomo predali občinam, takrat bodo lahko vsi uživali po njih,” poziva Hevka.

Za tiste, ki pa bi si radi ogledali gradnjo drugega tira od blizu, bo 2TDK v juniju pripravila dan odprtih vrat z vodenim (in varnim) ogledom gradbišč. Konec maja pa bo po načrtih izkopan prvi predor na trasi.


Najbolj brano