Lea Hedžet in njenih 40 radijskih let

Tako veseli kakor žalostni so bili na Radiu Koper v petek trinajstega ob 13:13. Po štirih desetletjih so v pokoj pospremili glasbeno urednico, ki s strokovnimi muzikološkimi prispevki že dolgo bogati tudi Primorske novice, kjer predstavlja, vrednoti in spodbuja zlasti mlade glasbene talente.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

KOPER > Lea Hedžet je v nagovoru postregla z nekaj podatki: v njeni dobi se je na koprskem radiu zvrstilo sedem direktorjev - to so zdaj vodje regionalnega RTV centra - in pet odgovornih urednikov, nešteto ustvarjalnih ur, tudi eksperimentiranja z zvokom ... “Včasih smo z oddajami tekmovali in v Jugoslaviji dosegali lepe rezultate: na ohridskem tekmovanju, naši tonski mojstri so se z oddajami glasbene produkcije odlično odrezali v Novem Sadu ... Obzorje smo si širili tudi na slavnem festivalu Prix Italia, kjer sem nekoč imela celo čast sodelovati v žiriji, dva mandata pa sem bila članica strokovne komisije za glasbo Prešernovega sklada. Na radiu sem se vseh 40 let soočala s krčenjem sredstev, števila zaposlenih in tudi časa za pripravo oddaj,” je opozorila. “Sem se pa v teh letih tudi seznanila z novimi tehnologijami in slišala ogromno dobre glasbe, za kar sem neizmerno hvaležna.” Tu je odkrila neprecenljivo moč kolektiva in našla tudi svojo ljubezen - Fabio Rizzi je bil ob njej tudi v petek, ko so ji sodelavci nazdravili in podarili grafiko Zvesta Apollonia.

“Lea je sinonim za ta radio, že vseskozi ga predstavlja v najboljši luči,” je dejal odgovorni urednik Andrej Šavko. “Je strokovna, zavzeta, družabna. Vedno nas je nasmejala, sodelovala je tudi pri bolj norčavih podvigih, nikoli ni rekla: meni se ne da, tega ne bom naredila.”

Sveža upokojenka, ki jo bomo vsekakor še slišali in brali, je kolektivu zaželela vztrajnosti, veselja v ustvarjalnih urah in ljubezni: “Človeška toplina, nesebična pomoč in spoštovanje sodelavcev ostanejo v srcu, ko vse drugo izgine. Zaradi vsega tega sem srečna, da sem tu, med vami, preživela teh 40 let.”


Najbolj brano