V domove za starejše so poslali 1624 voščilnic

Letos je v poštne nabiralnike domov za starejše v slovenski Istri in še nekaterih v notranjosti države prispelo 1624 velikonočnih voščilnic. Oblikovali so jih v sklopu dobrodelne akcije Sreča v očeh, ki pogreje srce, nad katero bdi predavateljica na Pedagoški fakulteti v Kopru Danijela Horvat Samardžija.

   Velikonočne voščilnice  so  poslali v devet domov za starejše. Foto: Danijela Horvat Samardžija
Velikonočne voščilnice so poslali v devet domov za starejše. Foto: Danijela Horvat Samardžija

KOPER > Voščilnice so pripravili otroci iz koprskega, semedelskega in kranjskega vrtca, učenci Osnovne šole dr. Ivana Korošca Borovnica, študenti Pedagoške fakultete v Kopru, stanovalci domov za starejše, prispele pa so tudi iz Ljudske univerze Ajdovščina in izpod pridnih rok upokojencev in drugih, ki so starostnikom želeli polepšati velikonočne praznike.

Razveseljujejo tudi razglednice srčnosti

Danijela Horvat Samardžija pa ob lepem številu voščilnic, ki so jih zbrali, spomni še na razglednice srčnosti, ki so jih in jih še bodo domovi za starejše poslali drugim domovom. Gre za dobrodelno akcijo Zavoda Rihtarjeva domačija, akcijo Alzheimerjev zemljevid srčnosti, ki je zasnovana po zgledu podobnih dobrodelnih akcij iz tujine. Vsem, ki bi želeli sodelovati, dodeli dom za starejše, ki mu lahko pošljejo razglednico, nato pa ga označi na zemljevidu poslanih razglednic, s katerim želi otrokom, študentom in drugim pokazati, koliko dobrega lahko storijo, če se povežejo. Akcijo je podprla tudi Pošta Slovenije s 150 podarjenimi poštnimi znamkami, s katerimi je Danijela Horvat Samardžija razveselila upokojence z nizkimi pokojninami, ljudi, ki zaradi svoje bolezni redko zapustijo svoj dom, tiste, ki so zaradi svoje bolezni nezaposljivi in prejemajo socialno podporo, pa tudi posameznike, ki jih je življenje tako močno prizadelo, da ne vidijo več smisla v njem.

K medgeneracijskem sodelovanju in socialni vključenosti ranljivih skupin pa Danijela Hrovat Samardžija prispeva tudi z zbiranjem knjig za starostnike v domovih in centrih za starejše. Za dobrodelno akcijo Naj knjige spregovorijo o naši ljubezni do bližnjega je Osnovna šola Ankaran podarila 161 knjig za odrasle, s katerimi bodo razveselili sedem domov za starejše.


Najbolj brano