Tržaška picerija prva v Italiji ponuja pico s črički

Nekateri so za margerito, drugi prisegajo na kraško s pršutom, tretji imajo najraje zelenjavno ... Te dni pa kar precej radovednežev posega po pici s črički. Novo kulinarično izkušnjo od 12. aprila ponujajo v tržaški piceriji Mangiafuoco.

Ekipa tržaške picerije Mangiafuoco je minule dni zaslovela z drzno 
novostjo v ponudbi pic. Foto: FB Pizzeria Mangiafuoco
Ekipa tržaške picerije Mangiafuoco je minule dni zaslovela z drzno novostjo v ponudbi pic. Foto: FB Pizzeria Mangiafuoco

TRST > O pici, ki so jo poimenovali Grillo sparlante (v prevodu: opravljajoči čriček), so se v minulih dneh razpisali številni italijanski mediji, saj gre za prvo tovrstno ponudbo v Italiji. Omislila sta si jo Alessandro Pribaz in Umberto Barucca iz tržaške picerije Mangiafuoco.

Pico Grillo sparlante sestavljajo paradižnikova omaka, mocarela, bučkini cvetovi in sušeni črički. Foto: FB Pizzeria Mangiafuoco

Uporaba žuželk v prehrani ni novost. O tem, da so bogat vir beljakovin in da ima njihovo gojenje veliko manjši okoljski odtis kot intenzivna živinoreja, je govora že več let. Evropska komisija je od leta 2021 izdala dovoljenja za trženje štirih vrst žuželk za prehrano ljudi na evropskem trgu: ličink hrošča mokarja, kobilic selk, ličink malega mokarja in hišnih murnov oziroma čričkov.

Slednji so po novem v središču pozornosti tržaške picerije. Pribaz je v izjavah za medije povedal, da je bila pica Grillo sparlante sprva mišljena kot provokacija. Prvič so jo nameravali ponuditi 1. aprila, s čimer bi novost predstavili kot prvoaprilsko šalo. A se je s pripravami nekoliko zavleklo. Tako so prvo čričkovo pico spekli 12. aprila ob 18. uri. Pribaz se je pohvalil, da so jih že v prvih dveh dneh prodali 16, na facebooku pa so nato objavili, da so v treh dneh že porabili vso zalogo čričkov.

Sušeni črički, ki jih dobavljajo od nemškega podjetja, nastopajo kot dodatek na pici, na kateri so še paradižnikova omaka, mocarela in bučkini cvetovi. Novost, ki je ime tržaške picerije ponesla po vsej Italiji in v soseščino, stane 15 evrov, picojedce pa pušča mešanih občutkov. Kdor je poskusil, ocenjuje, da so črički prijetnega okusa in hrustljavi kot čips, kdor ima do žuželk na krožniku zadržke, pa bo še naprej zadovoljen z dobro staro klasično pico, na kateri je hrustljava (če že) zgolj skorja testa.


Najbolj brano