Na dopustu brez nadlog: kako blažimo slabost, pike insektov in vnetje sečil

Marsikdo se še z nostalgijo spomni, kako smo pred desetletji s preobremenjenimi fički in s “kufri” na strehi “kimali” proti morju, z odprtimi šipami, saj bi nam sicer kmalu zmanjkalo zraka. Da ne omenim menjavanje pnevmatike, ki je spustila po tretji udarni luknji na glavni cesti proti Kopru ali na kakem ovinku jadranske magistrale, pa dolivanja vode v hladilnik, saj je fičko vsaj trikrat “zakuhal”, ali porivanja, ker ni hotel spet vžgati ...

Ko je že kazalo, da bo do konca poti mir, so “ta mali” začeli bruhati in kakati ... Po nekaj urah vijuganja in pravcati odisejadi smo utrujeni in polni stresa prispeli na morski cilj.

No, potem smo si kupili nove, večje, lepše in boljše avtomobile ... take s klimo. Pa smo si rekli, zdaj se bomo spočiti in brez stresa pripeljali na morje. Tudi zato, ker so medtem zgradili široke avtoceste ... A so se gneče in zastoji povečali. Tudi tegobe, ki spremljajo poletno dopustovanje, so ostale. Bili smo prepričani, da bodo udobnejši avtomobili s klimo pomagali “občutljivim želodčkom”, a ni bilo tako. Driske, bruhanje in glavoboli nas še danes spremljajo na morje.

Bruhanje lahko preprečimo in ustavimo s pitjem metinega čaja po požirkih med vso vožnjo. A pazimo: prav nasprotno pa kamiličen čaj, mleko in mlečni izdelki bruhanje spodbujajo! Med bruhanjem izgubljeno vodo in minerale nadomestimo s pitjem rahlo osladkanih pijač ali juh. Priporočljivo je zaužiti jedi, ki imajo kalij. Te so: banane, rozine, fižol, krompir in špinača, stebelna zelena, redkvice in paradižnik.

Kaj piti in jesti po bruhanju

Prva hitra pomoč so:

- kozarec hladne ali mrzle vode,

- žlica meda, ali kocka sladkorja,

- ingverjev bombon,

- sladek piškot;

Druga pomoč so:

- primerno slana mesna juha,

- ingverjev čaj, ingverjevo pivo,

- čaj iz kamilic, melise, mete in poprove mete (ko smo že na cilju, ne med vožnjo),

- sirup zoper slabost iz belega sladkorja,

- izotonični ali domač rehidracijski napitek,

- sladke negazirane brezalkoholne pijače;

- preprosto domače zdravilo je, da pokapamo kocko sladkorja z limoninim sokom in zaužijemo.

Recept za sladkorni sirup

V lonec stresemo pol skodelice belega sladkorja in prilijemo četrt skodelice vode. To med stalnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju. Ko nastane prozoren sirup, ga ohladimo na sobno temperaturo in zaužijemo eno ali dve žlici.

Domač rehidracijski napitek

Raztopimo 8 čajnih žličk sladkorja in eno žličko soli v enem litru vode. To pijemo po požirkih.

Nekaj priporočil:

> Komur je slabo, naj je hitro razgradljive ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom; na primer nekaj keksov, rezino belega kruha ali prepečenca. To hitro umiri želodec in nato lahko pojemo nekaj koščkov puranjih ali piščančjih prsi.

> Pri slabosti je najbolje mirovati, saj premikanje draži center za ravnotežje in poslabša slabost.

> Dajmo hladen ali mrzel obkladek na čelo.

> Zelo koristi globoko dihanje, saj s tem preusmerimo pozornost.

> Kogar je že premagalo bruhanje, naj poliže – sladoled. S tem nadomesti izgubljeni sladkor. Koristijo tudi grozdje, jabolko, banana, tudi kakšen oreh ali rezina sira.

> V vročih kampih nas rada doleti driska. Najhitreje jo ustavimo z zdravili, ali probiotičnimi dopolnili v kapsulah. Od hrane še najhitreje pomaga prežganka.

Preprosta prežganka ima takorekoč že trenutne blagodejne učinke na želodec in črevesje. Vedno, ko nas pestijo želodčne in prebavne težave, je prežganka pravi balzam za želodec. Pripravi si jo lahko vsakdo, saj ne zahteva posebnih veščin in tudi ne veliko časa. Prežganka ima številne različice; v niansah se spreminja od vasi do vasi po Sloveniji, pogosto od družine do družine. V osnovi jo naredimo takole:

Recept za prežganko

Potrebujemo: pšenično moko, surovo ali kuhano maslo, mleto kumino, sol in jajca.

Priprava: Moko na suho prepražimo, da rahlo zarumeni, vmes počasi prilivamo obvezno mrzlo vodo, previdno solimo in stresemo za noževo konico mlete kumine in zavremo. Vre naj okrog 10 minut na nizkem ognju, nato v juho zamešano stepeno jajce in kuhamo par minut. Ponudimo na krožniku, na katerem juho obogatimo še z žlico surovega ali kuhanega masla (ghee).

Opomba: namesto bele lahko uporabimo tudi polnovredno, pirino ali kamutovo moko. Nekateri dodajo tudi poper, drugi majaron, lovor ali kakšno drugo zelišče. Ponekod pražijo moko ali drobtine na maslu ali olju, a taka je potem preveč mastna.

Limona odvrača komarje

Piki komarjev so ponavadi še najmanjša poletna nadloga, hujši so piki čebel, os, mravelj in drugih insektov in celo kač.

S preventivo lahko veliko naredimo, da nas žuželke ne bodo nadlegovale. Pikom komarjev se izognemo, če zmeljemo célo limono z olupkom in se s tem namažemo. Aroma citronske kisline odvrača komarje. Če so nas insekti že pičili, prerežemo čebulo in z njo drgnemo boleče mesto. Podoben učinek imajo zdrobljen peteršilj ter listi oreha, trpotca, žajblja, gabeza, zelja, črnega bezga, zlate rozge, zelene, origana in šetraja.

Pri pikih čebel, os in sršenov najprej poskušamo ohladiti mesto pika, da oviramo pretok strupa po krvi. Lahko uporabimo velik hladen kamen, če nimamo leda. Potem skušamo razgraditi strup s pomočjo naravnih encimov, ki so v ananasu, papaji, česnu in čebuli.

Za čebelji pik soda bikarbona, za osjega kis

Čebelji strup deluje kislo, zato ga nevtraliziramo z bazično sodo bikarbono; čajno žličko je raztopimo v kozarcu vode in z vato natiramo ranico. Osji piki pa so bazični, zato si pomagamo s kisom. Klope moramo izvleči počasi in previdno s pinceto; olje ali mast sta uspešna, če to naredimo takoj, ko se je klop prisesal na kožo.

Večina ljudi na pike čebel, os in drugih žuželk sicer ni alergična, a kdor je, mora takoj poiskati zdravniško pomoč. Če nas pičijo v grlo, ali na jezik, je lahko to usodno. Kot prva pomoč pri alergijskih reakcijah pomaga voda. Veliko je moramo spiti. Če smo namreč dehidrirani, se poveča tvorba histamina, kar krči bronhije in težko dihamo.

Odlično zoper pike je oljčno olje: žlici olja zmešamo z jajčnim beljakom in premažemo mesto pika. Zoper pike koristi tudi šentjanževo olje; naredimo ga, da šentjanževo cvetje namakamo v oljčnem olju, pustimo do 30 dni na soncu. V pomoč so porovi obkladki: svež por drobno sesekljamo ali zmeljemo v kašo in ga damo na mesto pika... ali melisino žganje: meliso namakamo v žganju, z njim premažemo mesto pika. Blagodejnost pripisujejo česnovi tinkturi, obkladkom iz ilovice, kumaram in sluzi semena melone. Čebelarji prisegajo na meden obkladek.

Z brusnicami zoper vnetje sečil

Pogost problem na poti je vnetje sečil. Uživati je dobro veliko brusnic in borovnic. Brusnice imajo hipurno kislino, ki je naravni antibiotik in vrsto flavonoidnih in karotenoidnih zaščitnih snovi. V njih se skriva tudi veliko vitamina C in taninov, ki zavirajo škodljive bakterije v mehurju. Čaj, iz brusnic in brusnična marmelada ne bi smeli manjkati v nobeni kuhinji in na poti. Pomagajo tudi morska hrana in jedi, ki imajo veliko magnezija: motovilec, fige, banane, čokolada ...

Foto: Ivan Merljak

Nekaj jedi, ki pomagajo sečilom:

> Diuretična juha: uporabimo peteršilj, korenino in liste, korenje, krompir ter začinimo z baziliko

> Juha za čiščenje organizma: korenčkova juha z dodatkom prosene kaše, začinjena z majaronom.

> Juha za zdrava sečila: pripravimo jo s peteršiljem, porom in zeleno, začinimo z janežem in kumino

> Solata: nariban korenček, sesekljani mandlji in lešniki, dodamo še jogurtovo polivko.


Najbolj brano