Uresničila se mu je otroška želja: postal je smetar za en dan

Na valovih Radia Koper ga prepoznate po nenavadnih besednih skovankah, s katerimi Blaž Maljevac - Maljo v svoje delo pred mikrofonom vnaša igrivost in nekonvencionalnost. Nič kaj običajna pa ni bila niti njegova želja iz otroštva, da bi izkusil delo smetarja. In za 40. rojstni dan, ki ga je praznoval 1. avgusta, mu jo je žena Katja Pišot Maljevac v sodelovanju z Okoljem Piran uresničila.

Pri dopolnjenih 40 letih so se radijcu Blažu Maljevcu uresničile 
otroške sanje. Foto: Osebni arhiv
Pri dopolnjenih 40 letih so se radijcu Blažu Maljevcu uresničile otroške sanje. Foto: Osebni arhiv

LUCIJA > Misleč, da se z ženo peljeta na rojstnodnevno razvajanje v Lepo Vido, je Blaž Maljevac v torek zjutraj presenečeno obstal, ko ga je v Luciji “v zasedi” pričakala ekipa Okolja Piran. Predali so mu delovno uniformo in obutev ter ga kar takoj povabili: Veselo na delo!

“Potreboval sem nekaj časa, da sem dojel, kaj se dogaja. Ganilo me je, da so si zaposleni v Okolju, ki imajo na vrhuncu sezone gotovo obilico dela, vzeli čas, da 40-letniku izpolnijo otroške sanje, komaj sem zadrževal solze. A sem jih uspešno zadržal, poprijel za delo in hitro 'padel noter',” nam je zaupal radijski kolega.

Blaž Maljevac - Maljo

urednik dnevnega programa Radia Koper

“Še zelo daleč smo od tega, da bi razumeli, da sami sebi smetimo lasten dom, naš planet.”

V vlogi komunalnega delavca se je preizkušal dobro uro, pri čemer je navdušeno “surfal” na zadnjem delu tovornjaka, nalagal zabojnike za mešane odpadke na tovornjak in pritiskal gumbe za njihovo izpraznitev. Z ekipo Okolja Piran je tako “obdelal” Šolsko ulico, Ulico XXX. divizije ter bloke na naslovu Obala 120-128. Tam je izvedel tudi sortirno analizo odpadkov, ki ga ni pustila ravnodušnega. “Mislil sem, da smo kot družba že dobro osvojili pomen ločevanja odpadkov, a sem se žal motil. Samo desetina odpadkov je bila pravilno odvržena. Še zelo daleč smo od tega, da bi razumeli, da sami sebi smetimo lasten dom, naš planet,” ugotavlja.

Vtisi z nenavadnega, a nadvse uspešnega rojstnodnevnega presenečenja še kar trajajo (tudi zaradi žuljev, ki so jih pustili na boso nogo obuti delavski čevlji), Maljo pa jih je ob številnih zanimivih spoznanjih o poklicu komunalnega delavca odločen v kratkem pretvoriti v radijsko reportažo.


Najbolj brano